50 coses que es poden fer pel Medi Ambient

Diumenge, 31 de desembre de 2017 a les 00:00

Les celebracions de les festes de Nadal també passen factura al medi ambient

L’augment dels aliments sobrants, els residus, la despesa energètica, l’impacte ambiental del consum de certs productes… són només algunes de les conseqüències sobre l’entorn. Per reduir-les, el Consorci per a la Gestió de Residus ha elaborat un recull de “50 coses que podem fer aquest Nadal per cuidar l’entorn”. Es tracta de mesures fàcils de fer a casa i ens la vida diària, que poden suposar un estalvi de diners i també una millora pel medi ambient. Moltes d’aquestes accions estan relacionades amb la gestió dels residus, amb el malbaratament alimentari, en el consum o també en la despesa energética.

  1. Aplica les 7 R’s del consumidor ecològic: reflexionar; refusar productes tòxics, no biodegradables o no reciclables; reduir; reutiltizar; reciclar; redistribuir i reclamar.
  2. Aposta per un consum responsable i no vagis a última hora. Amb temps podràs comprar més tranquil·lament i més responsablement.
  3. Ves a comprar en transport públic o bé aprofita per passejar i fer esport amb una bona caminada.
  4. Compra la fruita, la verdura, la carn i el peix a granel i evita grans envasos.
  5. Vés a comprar amb bossa reutilitzable, cistell o carret de comprar. Oblida’t de les bosses de plàstic!
  6. Evita els envasos individuals de begudes: són més cars i produeixen més residus. Les talles grans d’envasos i els formats familiars sempre surten més a compte.
  7. Envia postals electròniques desitjant bones festes: estalviarem diners i generarem menys residus
  8. Evita embolcalls innecessaris! Caixes, plàstics, papers… calen?
  9. Embolica amb imaginació: Segur que a casa tens papers d’altres regals que t’hagin pogut fer. La teva imaginació és bàsica per aconseguir reduir els embolcalls dels regals i fer-los ben originals.
  10. Són dies de fer moltes rentadores, no per utilitzar més detergent les estovalles quedaran més blanques.
  11. Evita els ambientadors d’aerosol i opta per plantes aromàtiques o incens.
  12. Fes regals immaterials: una entrada de circ o de teatre, un massatge, un cap de setmana a la platja senzillament un moment per gaudir en família!
  13. Fes regals ben originals… amb les teves mans! Segur que saps fer alguna cosa o tens alguna habilitat secreta… ens l’ensenyes?
  14. Escull sempre “handmade & homemade”, regals artesanals i de proximitat
  15. Poseu-vos d’acord per a fer regals conjunts: evitarem petits regals que sovint acaben en un armari i podrem pensar entre tots i totes un regal original per als pares, avis, oncles o aquell amic que torna a casa per Nadal…
  16. Tingueu en compte el material de què estan fetes les joguines: Les joguines realitzades amb materials naturals i renovables són una garantia per la conservació del medi ambient i, a més, poden educar la sensibilitat dels infants i el seu gust per aquests materials.
  17. Utilitzeu piles recarregables en les joguines i els aparells electrònics
  18. Sigueu solidaris! Les joguines que ja no utilitzem a casa i que estan en bon estat poden fer feliços a molts infants. Les entitats, associacions i ONG agrairan rebre-les.
  19. Si aprofites el Nadal per substituir algun electrodomèstic, assegura’t que sigui d’alta eficiència energètica. Els de categoria A (color verd) són els més eficients, és a dir, els que tenen un rendiment més gran amb un consum d’energia inferior, i els de categoria G (color vermell) els més ineficients.
  20. Cada any per Nadal es llencen tones i tones de roba vella o que ja no usem. Si decideixes renovar el teu armari, pensa que la roba que ja no utilitzes algú la podrà aprofitar. Portar-la als contenidors de roba o porta-la a una entitat social.
  21. No utilitzis vaixelles d’un sol ús.
  22. Oblida els tovallons de paper! Segur que tens uns tovallons de roba que després pots rentar i tenir com nous….
  23. Fes decoracions amb materials reciclats: argolles, ornaments per l’arbre, espelmes amb pots de iogurt… tot el que se t’acudeixi!
  24. Reutilitza les decoracions de l’any passat. Segur que encara et fan servei.
  25. Si fas un pessebre, evita utilitzar molsa, grèvol, galzeran, boix, càdec i savina. Pots emprar fulles seques, sorra, serradures, escorça i materials reciclats
  26. Si compres un arbre de Nadal natural, que sigui d’un viver controlat. La tala incontrolada d’avets perjudica greument el medi natural.
  27. Planifica la quantitat de menjar per als àpats familiars i evita malbaratar
  28. Consumeix productes frescos i de proximitat, que redueixen els desplaçaments i el consum d’energia.
  29. Si sobra menjar d’un àpat, no el llencis! Segur que es pot aprofitar i amb imaginació podem fer receptes d’aprofitament boníssimes: canelons, croquetes, broquetes de fruita, sucs… tot el que puguis inventar!
  30. Si vas a un restaurant, demana per endur-te el menjar que no t’hagis pogut acabar
  31. Fem els àpats en llocs accessibles en transport públic i evita desplaçaments i despeses en aparcament
  32. Recicla l’oli de la cuina, el pots utilitzar més d’una vegada per fregir.
  33. Evita el consum energètic elevat. No utilitzis més il•luminació i calefacció de les que necessitis
  34. Quan vagis a casa de familiars i amics, puja per les escales i deixa l’ascensor per aquelles persones amb mobilitat reduïda. Estalviem energia!
  35. Substituïu les bombetes clàssiques per làmpades de baix consum
  36. Utilitza temporitzadors per apagar les llums de decoració quan no som a casa i estalviar energia
  37. Descongela el teu congelador abans de les festes. Treballarà de forma més eficient i tindràs més espai per guardar menjar que t’hagi pogut sobrar.
  38. Baixa les persianes i tanca les cortines de casa quan se’n vagi el sol. Serà més fàcil escalfar l’habitatge i evitarem despesa d’energia.
  39. Separa cada fracció a la cuina i llença cada cosa al seu lloc.
  40. Si tot i l’advertència has utilitzat tovallons de paper, recorda que van al contenidor de l’orgànica!
  41. Les restes de menjar que no es pugui aprofitar, al contenidor d’orgànica.
  42. No llencis l’oli usat a l’aigüera, posa’l en un envàs de plàstic i llença’l al contenidor taronja o porta’l a la deixalleria.
  43. Pleguem les caixes de cartró i entrem-les al contenidor blau.
  44. Els papers de regal que no puguis aprofitar, al contenidor blau.
  45. Si es trenquen copes de cava o de vi, llença-les al contenidor de la Resta
  46. Si es trenca un plat o safata, porta-les a la deixalleria
  47. Els taps de suro de les ampolles de vi i de cava, a l’orgànica.
  48. Un cop passades les festes, els arbres de Nadal cal portar-los als llocs habilitats o a la Deixalleria.
  49. No deixem els residus al costat dels contenidors, a tots ens agrada veure la nostra ciutat neta.
  50. Si aprofiteu els dies de festa per fer neteja, porteu els trastos vells a la deixalleria o aviseu al servei de recollida de mobles del vostre ajuntament.

Segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya, la ciutadania genera un 3% més de residus per Nadal que la resta de l’any. Els residus de vidre es disparen un 45%, seguit del paper i el cartró, amb un 23% més, i els envasos lleugers, amb un 5%.
 

 

Darrera actualització: 31.12.2017 | 11:17