Mor Manel Carrera Arguindegui als 71 anys

Divendres, 14 de desembre de 2018 a les 08:35

Marxa un dels puntals de la Matadepera dels anys 70, 80 i 90.

Va ser l’encarnació d’aquell esperit que va sorgir a finals dels anys 60 i principis dels 70 quan una societat en plena transformació (política, social, cultural), va agafar les regnes de l’associacionisme i el voluntariat, i va contribuir a recuperar part del temps perdut de la dictadura. Manel Carrera Arguindegui, impulsor de la Festa Major tal i com l’entenem en l’actualitat, organitzador de les dues trobades internacionals de gegants, col·laborador en la construcció de l’antic pavelló, artífex de l’organització del desè aniversari de l’agermanament de Matadepera i Mariapfarr, i coordinador d’un escola a Bolívia que porta el nom “Matadepera”, entre moltes d’altres activitats, va morir ahir a la nit a l'edat de 71 anys víctima d’una llarga malaltia. 

Carrera va començar de ben jove a organitzar activitats per Matadepera, quan en tenia només 20: “sempre he estat un animador social”, havia declarat en alguna ocasió, “quan semblava que s’havia creat un ambient determinat, llavors encenia la metxa i a veure què passava”.

Vinculat a Matadepera de tota la vida, Carrera va tenir la primera iniciativa l’any 1967, quan va portar el grup de rock “Els Sirex”: “es va fer al camp de bàsquet que hi havia a on ara hi ha el Casal de la Gent Gran”, va comentar en una entrevista a la GASETA, al desembre de 2012. “Vam comprar dotze dotzenes d’escombres i vam posar-ne una a cada llotja i també a l’escenari, i la gent les movien quan sonava allò de ‘Si yo tuviera un escoba’”. Al llarg dels anys següents, Carrera va portar noms com “Tony Ronald y sus go-go girls”, “La Trinca”, Cassen, o Peret, entre d’altres.

A banda de l’organització de les Festes Majors més recordades dels 70 i 80, Carrera també és evocat per la II Trobada Internacional de Gegants que va reunir-ne 640 d’arreu del món l’estiu de 1992, i de la impressionant logística que va comportar, així com també el famós “Talgo” que es va llogar per anar a Mariapfarr amb motiu dels 10 anys de l’agermanament amb el poble austríac de Mariapfarr, l’any 1994.  

Carrera havia estat també regidor en la transició democràtica de 1979, i al novembre de 2012 se li va tributar un càlid homenatge on va rebre la Medalla d’Honor de Plata del municipi. Al juny de 2014 va fer donació de tot un conjunt de documentació de gestió i organització de la Festa Major del poble des del 1968 al 1980; però també d’altres iniciatives on hi va participar. Entre el material, 1.317 fotografies, i set pel·lícules en format Super 8.

“La meva passió ha estat organitzar coses pels altres, però jo només sóc un motor. I sense els vagons de tren no s’hagués arribat a l’estació. Per això és important fer participar sempre els nens i els avis, de manera que si fas coses per aquests col·lectius, acabes arribant a tota la societat”, havia declarat.

A la dreta, Manel Carrera en l’homenatge que se li va tributar el novembre de 2012 quan se li va atorgar la Medalla d’Honor de Plata del municipi. A sota, quan fer lliurament del seu Arxiu.

Darrera actualització: 14.12.2018 | 09:54