Primers anàlisi del projecte dels senglars

Dimarts, 13 de març de 2018 a les 00:00

Són els resultats provisionals de l'estudi que té per objectiu reduir la població de seglars. 

Investigadors del Grup de Recerca sobre Infertilitat de la Facultat de Veterinària de la UAB han presentat recentment als representants del municipis de Terrassa, Matadepera, Sant Cugat del Vallès i Vacarisses, així com de la Diputació de Barcelona, les primeres observacions de l’estudi científic que estan realitzant per avaluar l’efectivitat d’un tractament d’immunocontracepció en senglars urbans i periurbans. Les dades corresponen als animals capturats i vacunats durant els últims nou mesos de l’any 2017, així com el seu seguiment.

S’han estudiat prop de 100 animals, essent més de 60 els tractats amb la vacuna contraceptiva –la resta han estat animals control-. Aquests animals han estat capturats principalment durant la primavera i l’estiu i el major nombre de captures s’ha efectuat en els municipis de Matadepera i de Vacarisses.

Destaca el bon resultat en quant al percentatge de recaptura dels animals (gairebé un 40%), el que ha permès obtenir mostres seriades dels individus per poder analitzar i avaluar l’efecte de la vacuna.

El nivell hormonal de progesterona i de testosterona en sèrum en femelles i mascles, respectivament, indica que totes les femelles tractades tenen la progesterona baixa (l’hormona de la gestació). Quant a la testosterona en mascles, l’hormona es va mantenir baixa en el 40% d’aquests i queda per determinar la seva font  –per descartar les no relacionades amb el tractament- i la presència o absència de cèl·lules espermàtiques actives.

Encara restaria per realitzar el seguiment de l’estat fisiològic i sanitari dels animals, i l’anàlisi de la resposta immunitària dels mateixos a la vacuna, així com els indicadors socials vinculats al projecte.

L’any 2018 es continuen vacunant exemplars nous i recapturant-ne els de l’any 2017, per tal d’obtenir més mostres que permetin tenir més informació sobre l’efecte de la vacuna a llarg termini.

A la imatge, un moment de la vacuna d'un senglar, el passat mes d'abril del 2017 (Foto: Miquel Badia). 

Darrera actualització: 08.03.2018 | 15:15