Protecció Civil alerta de ventades generalitzades

Dilluns, 13 de novembre de 2017 a les 12:00

Afectaran tot el territori, tot i que amb major incidència als extrems del país. 

Protecció Civil de la Generalitat va activar aquest diumenge al vespre el Pla especial d’emergències per risc de vent a Catalunya VENTCAT per la possibilitat d'incidències derivades de les fortes ventades generalitzades al territori previstes pel Servei Meteorològic de Catalunya a  durant aquest dilluns.

Tot i que l’episodi de vent s’ha iniciat als extrems del territori català, es preveu que s’intensificarà i tindrà la seva màxima afectació durant aquest dilluns a tot el territori, especialment, però, al Pirineu i l’Empordà. Així, es preveu la superació dels 144 km/h als extrems nord i sud de Catalunya, a l'Empordà i al sud de les Terres de l'Ebre, on a més poden ser persistents, agreujant el perill. Al litoral i prelitoral les ratxes de vent se situaran al voltant dels 72 km/h.

En el cas de Matadepera, a més, i donada la proximitat amb el Parc Natural i per tant del risc de patir incendis forestals, les autoritats recomanen als veïns que s’abstinguin de fer cremes.

Per tot això, Protecció Civil de la Generalitat demana molta precaució en els desplaçaments i també per la possible caiguda d’arbres i altres elements estructurals a la xarxa viària i ferroviària. També cal extremar la precaució en les activitats a l’aire lliure tant a l’entorn natural com a les zones urbanes properes a arbrat com ara parcs i jardins.

A nivell general, cal fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l'exterior (balcons, terrasses,...) i puguin ser desplaçats per l'aire. A les zones urbanes cal evitar aturar-se a prop de bastides, tanques o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent. En els moments de les ratxes més intenses cal protegir-se sobretot d’elements que semblin inestables i interrompre puntualment les activitats que suposin estar exposats a aquests forts vents. Cal evitar situar-se a prop dels arbres ja que poden desprendre’s branques i causar danys.

A més, cal tenir en compte els consells del Servei Català de Trànsit en cas que conduïu en situació de vent:

-En cas de vent fort, subjecteu el voltant amb fermesa i amb les dues mans. Reduïu la velocitat i, amb molta suavitat, corregiu les desviacions produïdes pels cops de vent per mantenir la trajectòria del nostre vehicle.

-Sigueu prudents en els avançaments i mantingueu les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles.

-Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir-vos de la via o bolcar.

Es recomana estar atents a l’evolució meteorològica i seguir els consells i les possibles incidències a través del twitter @emergenciescat. Trobareu els consells al web interior.gencat.cat/ventades

Darrera actualització: 13.11.2017 | 09:59