Alerta per la previsió de pluges i inundacions

Divendres, 23 de setembre de 2022 a les 13:15

Poden superar el llindar de 20 litres en 30 minuts en algunes comarques.

Arran de les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya, que ha anunciat pluges intenses a partir d’aquesta tarda, Protecció Civil de Catalunya ha activat el Pla Especial d'Emergències per Inundacions de Catalunya, INUNCAT, en fase d'alerta. 

Les prediccions indiquen que durant aquesta propera nit i matinada es pot superar el llindar d’intensitat de pluja de 20mm en 30minuts a les comarques de la meitat est de Catalunya, amb especial afectació a les comarques del litoral i prelitoral central, on es pot superar el llindar d’intensitat de pluja de 40mm en 30minuts. A més, es preveu que es puguin produir acumulacions importants d’aigua en poques hores a les comarques a on plogui amb més intensitat. Al Garraf, Baix Llobregat, Barcelonès i Maresme, existeix la possibilitat que s’acumulin fins a 100mm al llarg de tot l’episodi. Els xàfecs aniran acompanyats de tempesta i és possible que de fenòmens de temps violent, en especial associats a ratxes fortes de vent. La distribució del fenomen dins de la zona avisada serà de caràcter local.

La Conselleria d'Interior recomana revisar l'estat de teulades i terrasses per evitar filtracions que afectin l'estructura de l'edifici i prendre mesures de protecció abans que arribi l'aigua. Aconsellen mantenir elements d'utilitat a mà com llanternes, cubells o medicaments indispensables, i recordar carregar els mòbils per si és necessari demanar ajuda.

En cas de trobar-se dins de casa, és aconsellable tancar portes i finestres, desconnectar interruptors si hi ha presència d'aigua dins la llar i col·locar objectes de valor, aliments i aigua en llocs alts i protegits. I en l'exterior, cal extremar les precaucions en les activitats a l’aire lliure en les zones afectades per les pluges i les situades aigües avall dels rius.

Trobareu tots els consells de Protecció Civil de la Generalitat davant fortes pluges a interior.gencat.cat/inundacions i davant tempestes a interior.gencat.cat/tempestes. Podeu seguir l’evolució de l’episodi de pluges als comptes de Twitter @emergenciescat i @meteocat.

A la imatge, el pla previst de pluges per aquesta tarda (meteocat).

Darrera actualització: 23.09.2022 | 13:15