Consells per afrontar la calor

Divendres, 15 de juliol de 2022 a les 13:25

Les temperatures s'enfilaran encara més aquests dies.

Amb aquesta nova onada de calor en què es preveuen batre tots els rècords, l’Ajuntament de Matadepera, a través del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya vol recordar, un cop més, tot un seguit d'advertiments per tal d'evitar els problemes causats per la calor, que, encara que poden resultar molt obvis, val la pena tenir-los presents.

I és que les temperatures molt extremes i l’excés de calor produeixen una pèrdua de líquids i de sals minerals (clor, potassi, sodi, etc.) necessaris per a l’organisme. Aquest fet pot agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament. Si l’exposició a temperatures tan elevades es perllonga es pot patir un cop de calor, una situació que pot acabar sent greu. Hi ha alguns símptomes que ens poden alertar que algú està patint un cop de calor: febre molt alta, mal de cap, nàusees, set intensa, convulsions, somnolència o pèrdua del coneixement. Davant d’aquests símptomes, cal traslladar la persona afectada a un indret més fresc, doner-li aigua, mullar-la i ventar-la, avisant urgentment els serveis sanitaris o trucar al 112.

A casa, controlar la temperatura: - Durant les hores del dia, tancar les finestres on toca el sol. - Obrir les finestres de casa durant la nit per refrescar-la. - Estar-se a les estances més fresques. - Recórrer a algun tipus de climatització (ventiladors, aire condicionat) per refrescar l’ambient. Si no teniu aire condicionat mirar de passar com a mínim dues hores al dia en llocs refrigerats (centres comercials, cinemes...). - Prendre dutxes fresques de manera freqüent.

Al carrer, evitar el sol directe - Portar una gorra o un barret. - Utilitzar roba lleugera (com la de cotó), de colors clars i que no sigui ajustada. - Procurar caminar per l’ombra, estar sota un parasol quan s'estigui a la platja i descansar en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats. - Portar aigua i beure'n sovint. - Muller-se una mica la cara i, fins i tot, la roba. - Vigilar en els trajectes amb cotxe durant les hores de més sol i no hi deixar els infants amb les finestres tancades. - Limitar l’activitat física a les hores de més calor - Evitar sortir a les hores del migdia, que és quan fa més calor. - Reduir les activitats intenses. - Beure aigua i sucs de fruita tant com es pugui, fins i tot sense tenir set. - No prendre begudes alcohòliques. - Evitar els menjars molt calents.

També cal informar-se dels horaris dels centres d’atenció primària que es tenen més a prop, tant del municipi com del lloc on es va de vacances. El número 061 és el de Sanitat Respon, que atén les 24 hores i on s'indiquen els centres sanitaris oberts que poden donar consells de salut.

Per a més informació, podeu clicar sobre l'enllaç que trobareu en aquesta mateixa notícia. 

Darrera actualització: 15.07.2022 | 12:49