Alerta amb els robatoris a les vacances

Divendres, 26 de juliol de 2019 a les 01:10

La Policia Local fa balanç dels darrers mesos i recorda consells

Aprofitant l’imminent inici de vacances de bona part de la població, la Regidoria de Seguretat i Protecció Civil i la Policia Local volen recordar els consells bàsics que cal tenir en compte per evitar robatoris, al mateix temps que han fet balanç d’aquests gairebé set primers mesos.

Durant aquest mes de juliol la Policia Local ha intensificat els controls de seguretat ciutadana  simultàniament amb el cos de Mossos d’Esquadra en un dispositiu planificat expressament per a la prevenció de robatoris a domicilis, i augmentant les identificacions tant de de persones com de vehicles.

Pel que fa als robatoris en domicilis en aquest juliol, i tenint en compte que el balanç es va tancar el passat dia 22, el nombre de robatoris ha baixat a la meitat (de 14 el juliol del 2018 a només 6 aquest any), a banda de recuperar a Matadepera un vehicle sostret al Garraf que es feia servir per efectuar robatoris en domicili, i que també s’ha evitat una ocupació de domicili.

També és cert que malgrat que la tònica dels darrers mesos (especialment a partir del febrer quan van disminuir els robatoris per l’aplicació de diverses mesures), ha baixat (1 robatori al març, 2 a l’abril, 4 al maig), encara hi ha mesos on hi ha una especial incidència (el passat mes de juny hi va haver 10 robatoris, per exemple). És per aquest motiu que les autoritats, malgrat que demanen “no baixar la guàrdia” es mostren prudentment optimistes pel balanç d’aquests darrers mesos.

La Policia Local vol recordar la importància de les mesures d’autoprotecció i en aquest sentit, des del passat mes de febrer està disponible l’aplicació del pànic “Beesafe - from Home to town” una app que s’ha creat perquè la població tingui una via directa de connexió i alarma amb la policia local, sense intermediaris. En tan sols 15 segons, l’usuari envia avisos d’emergència o incidències urgents als agents més propers. A la pantalla principal hi ha quatre tipus d’alarmes per activar, en funció de l’emergència: en taronja, si hi ha intrusos a casa, en blau fosc en cas que es tracti d’incidències amb l’alarma de casa, en verd per si es detecta activitat sospitosa a alguna casa veïna i en blau clar per si s’observa presència estranya al carrer. Per tal de poder fer ús de l’aplicació, prèviament cal configurar el perfil d’usuari amb la informació de la casa i la seva ubicació.

Tanmateix, també es recorda als veïns que tinguin presents els consells per evitar robatoris a les nostres vivendes en aquest període de vacances, tant si es marxa com si ens quedem per aquí. 

El més destacat és tenir present el telèfon d’emergències, el 112, per si es detecten sorolls o moviments sospitosos. Altres mesures que cal tenir en compte: No obriu la porta a persones desconegudes. Demaneu sempre la identificació al personal de l’aigua, la llum, el gas o el telèfon i comproveu el servei, trucant a la companyia. Desconfieu del número de telèfon que us faciliti el possible instal·lador. Recolliu diàriament la correspondència per evitar que persones alienes utilitzin les vostres dades personals. Tanqueu sempre amb clau les portes d’accés al carrer. Tanqueu bé la porta d’entrada de l’edifici i comproveu que cap desconegut aprofita per entrar-hi. No deixeu les claus posades al pany exterior, ni sota l’estora de l’entrada, ni a la bústia, ni en cap altre amagatall extern al domicili. Si perdeu les claus, canvieu els panys. Si viviu en cases aïllades, instal·leu temporitzadors automàtics d’encesa dels llums interiors o exteriors del domicili. Tanqueu bé tots els accessos a l’hora d’anar a dormir i també quan sou fora de casa. Una balda interior a les portes d’accés és molt útil. Protegiu-vos per mitjà de portes blindades, reixes a les finestres, panys de seguretat, etc. Si fan obres a l’exterior del vostre edifici, assegureu-vos que no es pot entrar al vostre pis per les bastides o les escales. No deixeu les claus a l’interior del vehicle. Tampoc deixeu a la vista objectes com roba, aparells electrònics, etc. No deixeu a l’abast cap eina que pugui facilitar el forçament de panys i accessos. Connecteu l’alarma del vehicle. Comproveu que la porta del garatge queda tancada a l’entrada i la sortida de vehicles i que cap estrany aprofiti per entrar-hi. És recomanable i útil disposar de sistemes de videovigilància. Si sou propietari d’una plaça de pàrquing i la teniu llogada, estigueu al cas de possibles pèrdues o robatoris de claus i comandaments del vostre llogater. 

Darrera actualització: 25.07.2019 | 17:49