Continua la campanya per identificar i esterilitzar mascotes

Divendres, 2 d'abril de 2021 a les 06:05

Pretén conscienciar de la importància d’esterilitzar i identificar els animals de companyia per reduir els abandonaments. 

Durant tot l'any, però preferentment fins al mes de maig, té lloc la desena edició de “Sóc responsable”, la campanya de conscienciació sobre la importància d’esterilitzar i identificar els animals de companyia per tal de reduir els abandonaments. Liderada per la Fundació per a l’Adopció, l’Apadrinament i Defensa dels Animals, compta amb el suport de la Generalitat, i la campanya se centra en els preus especials que s’ofereixen a diversos centres veterinaris d’arreu del país per esterilitzar i/o identificar gats i gossos. Com se sap, els propietaris d'animals s'han d'inscriure a la web www.socresponsable.org i així accedir a la identificació i esterilització dels animals de companyia als preus màxims establerts per la Fundació. Tot i així, els veterinaris són lliures d'aplicar les tarifes que creguin més convenients dins d'aquests límits. A la campanya d'enguany ja no només s'inclouen gats i gossos sinó també fures, conills i pocs vietnamites. 

Amb aquesta campanya es pretén informar a la ciutadania de l’obligació legal de tenir identificats els seus animals, amb el microxip i la xapa corresponents i registrats al cens municipal. Però també conscienciar sobre els avantatges d’esterilitzar els animals, ja que controlant la natalitat s’eviten no només els problemes de salut i comportament del nostre animal, sinó que es contribueix a evitar la superpoblació que provoca l’abandonament. L’esterilització, a més de ser un acte de responsabilitat i de representar un avantatge econòmic per als propietaris, contribueix també a l’optimització dels recursos de l’Administració i de les entitats protectores, ja que es redueixen les despeses generades per la gestió dels abandonaments.

Porcs vietnamites a la campanya 

Aquest any s'ha inclòs a la campanya "Sóc Responsable" als porcs vietnamites. A través del Reial Decret 216/2019, aquesta raça va quedar catalogada com "fauna invasora" a nivell nacional, quedant automàticament prohibida la seva comercialització. Tenint en compte que moltes persones havien adquirit exemplars amb anterioritat, es va oferir un termini perquè els propietaris puguin declarar la seva tinença a l'administració. Per a això, han de garantir que els porcs estan identificats amb microxip (i donats d'alta a l'arxiu d'identificació oficial de la comunitat), esterilitzats quirúrgicament i, en la majoria de comunitats autònomes, vacunats contra la malaltia d'Aujeszky.  

Per realitzar aquestes intervencions i presentar la documentació que "legalitzarà" els animals en aquestes cases, hi ha de termini fins al 31 de desembre d’aquest any 2021. A partir de l’1 de gener de 2022, no es podrà legalitzar cap porc vietnamita i, de localitzar algun sense documentació, es podrà procedir a la seva eliminació.  

S’anticipa un abandonament de porcs vietnamites encara més gran a partir d'aquesta data, pel fet que les persones no voldran enfrontar-se a les sancions per la seva tinença o per la por que se sacrifiquin.

Darrera actualització: 29.03.2021 | 09:25