El Parc Natural se suma al Projecte Liró

Dimecres, 22 de juny de 2022 a les 06:50

Ja està present a d’altres espais naturals del país.

El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac s’ha sumat des de fa poques setmanes, al Projecte Liró, impulsat pel Museu de Ciències Naturals de Granollers, i que, amb abast europeu, pretén millorar la biodiversitat en els boscos mediterranis.

Així, durant el mes de maig s’han instal·lat diverses caixes refugi per a lirons en els rodals de bosc mixt on s’està desenvolupant també el Life Biorgest,  El Projecte Liró va néixer l’any 2004 al Parc del Montnegre i el Corredor per resoldre la falta d’estudis a la península Ibèrica i les poques cites existents sobre aquesta espècie a Catalunya. Des d’aleshores, el programa s’ha anat ampliant a altres parcs de la Xarxa de Parcs Naturals com el Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, el Parc del Castell de Montesquiu i, ara, el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.

A diferència dels altres parcs, que sí són dins l’àrea de distribució de l’espècie amb cites de liró gris conegudes, el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac queda fora de la distribució actual coneguda del liró gris a Catalunya i no hi ha cap cita al Parc, si bé alguns rodals d'hàbitat favorable han impulsat la iniciativa d'establir estacions de seguiment per comprovar si realment l'espècie pot ser present en aquest espai natural protegit.

Els seguiments que es fan en tots aquests parcs compten amb el suport de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona i, a Catalunya, el seguiment del liró gris compta ja amb una quarantena d'estacions de seguiment.

A la imatge, guardes del Parc Natural de Sant Llorenç instal·lant caixes refugi pels lirons (Foto: XPN)

Darrera actualització: 20.06.2022 | 17:41