Es recorda l'enduriment de les mesures antisequera

Dijous, 12 de gener de 2023 a les 20:05

Ha publicat un ban amb noves disposicions.

L’Ajuntament de Matadepera ha publicat un ban on s’estableixen noves mesures d’eficiència i estalvi en relació a l’aigua per la sequera que viu el país des de fa mesos, apel·lant també a la responsabilitat de la ciutadania. La nova disposició s’afegeix a la que va entrar en vigor el passat 25 de novembre amb la declaració d’estat d’alerta per restriccions a la conca Ter-Llobregat que afecta a 503 municipis i més de 6 milions i mig de ciutadans. Les reserves d'aigua a Catalunya es troben a dia d'avui, al 31%.

Cal tenir en compte que Matadepera és dels municipis en què es gasta més aigua. En l'actual estat d'alerta per sequera, cal complir unes dotacions màximes de 250 litres per habitant i dia, i el nostre poble, en situació de normalitat, pot tenir unes dotacions de 600 litres per habitant i dia a l'estiu, i de 350 litres per habitant i dia a l'hivern.

Les mesures tenen diversos àmbits que es concreten en les següents disposicions: 

  • Reg privat: procurar que hi hagi el mínim reg possible, i sempre en horaris de menor insolació, entre les 8 del vespre i les 8 del matí. Evitar el reg si hi ha pluges, i no superar els 450 m3 per hectàrea i mes. El reg s’ha de limitar a dos dies per setmana: en els habitatges amb numeració parell o sense, els dimecres i els dissabtes, i els habitatges amb numeració senar, els dijous i els diumenges. Queda prohibit, doncs, el reg privat el dilluns, el dimarts i el divendres, sigui quin sigui l’habitatge.
  • Piscines: es permet únicament el reompliment parcial de piscines amb sistema de recirculació d’aigua i en les quantitats indispensables, produïdes per evaporació o qualitat sanitària de l’aigua, o el primer ompliment de piscines de nova construcció. L’excepció són les piscines d'aigua salina, on no hi ha restriccions.
  • Neteja amb mànegues d’aigua: resta prohibida. Així doncs, no es poden netejar carrers, paviments o façanes amb aquest procediment. Sí que està permesa la neteja amb pal de fregar, galleda i esponja o sistemes de neteja d’alta pressió.
  • Neteja de vehicles: Només està permès netejar vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matrícula amb esponja i galleda dels seus vehicles, o bé en establiments especialitzats.
  • Fonts ornamentals: prohibit el seu ompliment, així com en llacs artificials o estancs, tret de si hi ha vida aquàtica.

Mentre duri l'alerta per sequera, s'informarà de l'evolució de les dotacions mensualment del municipi, i així poder compartir el resultat dels esforços per reduir els consums d'aigua en el municipi. 

Es pot trobar més informació sobre l'estat de sequera i el Pla especial d'actuació en situació d'alerta i eventual sequera (PES) en el link que trobareu en aquesta mateixa pàgina, així com el ban i altres documents informatius.

A la imatge, la font de la Plaça de Sant Jordi (Foto: Diputació de Barcelona).

Darrera actualització: 13.01.2023 | 06:06