Es retira l’última cabina telefònica del poble

Dijous, 31 d'agost de 2023 a les 10:00

Estava situada al Passatge del Rellotge.

Durant dècades, les cabines telefòniques van formar part del paisatge urbà de qualsevol municipi. I sense comptar els telèfons públics, que a Matadepera n’hi havia uns quants (a l’antic Bar del Casal de Cultura i al Bar del Casal de la Gent Gran per mencionar-ne només dos), de cabines n’hi havia dues al poble: una, instal·lada a la Plaça de Sant Jordi, que va ser retirada ara farà un any, al setembre del 2022 i l’altra, al Passatge del Rellotge que feia anys que no funcionava. Aquest matí, uns operaris l’han retirat.

La primera cabina telefònica a Espanya es va instal·lar l’any 1963, tot i que no va ser fins a finals d’aquella dècada que el seu ús es va popularitzar arreu del país, fins al punt que va protagonitzar un dels curtmetratges més famosos d’aquells anys, “La Cabina” (Antonio Mercero, 1972). Amb l’arribada generalitzada del telèfon a les cases, el seu ús va disminuir, però el seu cop de gràcia va ser amb l’arribada dels telèfons mòbils, que van relegar el seu ús a ser l’objecte d’actes vandàlics.

Fins al març del 2022 en què es va iniciar un pla de desballestament de cabines, n’hi havia a tot l’estat, unes 13.000. A hores d’ara, ja se n’han retirat unes 10.000, i ja només queden les de municipis petits. Pel seu valor històric i testimonial, algunes s’han conservat.

A les imatges, el desmuntatge de la cabina, aquest matí. A sota, la cabina al novembre del 2021, quan ja no estava de servei. A l’enllaç, el famós curtmetratge d'Antonio Mercero “La cabina” (1972).

Darrera actualització: 31.08.2023 | 10:02

Vídeo - Àudio

Imatges