Finalistes als Premis a la Innovació Agroalimentària

Dijous, 18 de novembre de 2021 a les 19:35

Emma Viñas i Pau Garcia gestionen “El Turó de les Nou Cabres”.

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha donat a conèixer les candidatures guanyadores del Premi a  la Innovació Tecnològica Agroalimentària en les seves diferents modalitats corresponents a l’any 2021, entre les quals hi ha hagut un finalista matadeperenc.

En la modalitat Jove Emprenedor Innovador el guanyador va ser Carlos Gómez, de Groots Hydroponics SL per l’emprenedoria d’una empresa que aposta per l’agricultura vertical com a model de futur. I pel que fa als finalistes, la terrassenca Emma Viñas i el matadeperenc Pau Garcia, del “Turó de les Nou Cabres” per l’emprenedoria i creació d’una formatgeria mòbil, i la gestió d’un ramat de cabres que fa tasques de prevenció forestal al Vallès Occidental.

“El Turó de les Nou Cabres” és un projecte nascut de la mà de la jove emprenedora Emma Viñas que engloba diverses branques, totes derivades de la funció d’un ramat de 500 cabres i ovelles que pasturen al Vallès Occidental. El bestiar fa tasques de silvopastura, que nodreix els animals mentre efectuen tasques de manteniment de franges perimetrals contra incendis forestals, i alhora produeix aliments com la seva carn o llet i derivats com el formatge, que es venen directament al consumidor de proximitat.

La llet i el formatge s’elaboren de manera artesanal en una instal·lació mòbil integrada per dos contenidors reciclats i reformats, que operen com a obrador i com a cambra de maduració. Els productes lactis elaborats es distribueixen a particulars i també a algunes botigues i restaurants del territori català. Els residus resultants de l’elaboració de formatge són utilitzats com a fertilitzant de camps i cultius.

Malgrat el context de crisi global, la convocatòria 2021 ha estat un èxit rotund, tant pel nombre de candidatures presentades (32) d’iniciatives innovadores d’empreses i d’emprenedors en el camp de l’agroalimentació, distribuïdes arreu del territori, com per la qualitat dels projectes innovadors del sector, que mostra una vegada més la seva gran capacitat i potencialitat per a l’economia del país.  

El premi, que ha arribat a la seva vintena edició, va ser creat l’any 2001, i al llarg d’aquests anys s’ha presentat 455 candidatures repartides per tot Catalunya. El Departament ha distingit i premiat 104 candidatures innovadores d’empreses agràries, agroindústries, i persones joves emprenedores. Amb aquests premis, el Departament pretén incentivar i posar en relleu les bones pràctiques d’innovació del sector primari català que fomenten el desenvolupament del territori.

A la imatge, Pau Garcia, fotografiat per Miquel Badia al 2015.

Darrera actualització: 18.11.2021 | 07:07