La Diputació presenta el futur de La Mola

Dijous, 18 de gener de 2024 a les 14:20

S’ha fet a l’Ajuntament i ha vingut el diputat Xesco Gomar.

“Volem un pla per preservar el cim de la Mola, i en això hi estem abocats la Diputació, però també institucions, entitats i agents del territori per prendre una decisió de consens que estarà sempre oberta”. Així s’ha manifestat el diputat d’Espais Naturals i Infraestructura Verda, Xesco Gomar, sobre el futur d’aquest espai, en una roda de premsa que ha despertat força expectació entre els mitjans, que ha tingut lloc durant més d'una hora aquest migdia a l’edifici principal de l’Ajuntament de Matadepera, i on també hi estava present l’alcalde Guillem Montagut.

En un document que s’ha presentat a la trobada, es dibuixa un model “amb criteris mediambientals, amb serveis dimensionats a un consum energètic hídric sostenibles, autosuficients energèticament, alimentats de fonts renovables i amb menys demanda de mercaderies i de generació de residus”. El pla de futur pretén promoure la conservació dels valors naturals, històrics, paisatgístics i culturals de l’espai, alhora que pretén compatibilitzar l’activitat turística, esportiva i econòmica del territori.

Com se sap, el pla que s’ha presentat no ha estat exempte de polèmica. El passat mes de novembre, quan es va saber que la concessió del restaurant a la Mola, que porta funcionant des del 1966 per la mateixa família, finalitzava el 20 de gener i que era improrrogable, es va generar un moviment ciutadà de reivindicació on s’han recollit 14.400 signatures que ahir es van presentar a l’Ajuntament i avui a la mateixa seu de la Diputació de Barcelona

Però segons el document presentat aquest migdia, i que us podeu descarregar en aquesta mateixa pàgina, la situació actual de la Mola presenta carències energètiques (no arriba subministrament elèctric), hidràuliques (no hi ha un sistema d’abastiment d’aigua), i de transport (que es realitza amb animals de càrrega). L’escenari futur preveu la substitució de combustibles fòssils per fonts d’energia renovable, una disminució del 61% de consum d’aigua, del 90% de mercaderies i del 95% de deixalles.

En aquest sentit, l’alcalde Guillem Montagut ha declarat a Matadepera.cat que “no hem d’oblidar que, malgrat que la Mola pertany al terme municipal de Matadepera, la controvèrsia que hi ha hagut ha estat entre un propietari, en aquest cas, la Diputació, i un privat, l’empresa de restauració Nous Reptes. I que nosaltres érem mers espectadors, sense que poguéssim fer res”.

Montagut ha afegit que “entenem que pel tema de la contaminació ambiental i sonora, alguna cosa calia fer, i és evident que han passat massa anys en què la manca d’actuacions, de la Diputació, de la concessió i del propi Ajuntament, no ho oblidem, han acabat desembocant en una situació que ja no tenia volta enrere”.

El pla de futur situa com a serveis principals els relacionats amb la divulgació del patrimoni natural i cultural, amb l’objectiu de sensibilitzar els visitants i afavorir actituds més compromeses amb el medi ambient. El pla forma part del projecte “Espais naturals i turisme sostenible” que ha rebut una subvenció de 2 milions d’€uros del fons europeu Next Generation.

El calendari d’actuacions arrenca el proper dimarts 23 de gener, on, tret del tancament del restaurant, es mantenen la resta de serveis (informació als visitants, recollida de residus, seguretat, servei de lavabos i servei de neteja i manteniment). Les inversions a llarg termini consten de 6 fases, la primera de les quals, arrenca ara, amb la redacció d’estudis sectorials per a la producció d’energia, captació i emmagatzematge d’aigua i depuració de residus, i culminaran el 2026, amb les noves obres d’infraestructures de la zona. Les actuacions compten amb un pressupost de 2,6 milions d’€uros.

La Mola pertany al terme municipal de Matadepera, on hi ha el conjunt monumental del monestir de Sant Llorenç del Munt, datat el segle X i que és propietat de la Diputació de Barcelona i declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, El Parc Natural ocupa 13.694 hectàrees protegides i rep més 300.000 visitants a l’any, 177.000 dels quals a la Mola.

El diputat Xesco Gomar serà entrevistat aquest vespre al "Matadepera Notícies" de Matadepera Ràdio (20.00h, 107.1 FM).

A les imatges, diversos moments de la roda de premsa d'aquest migdia amb el diputat Xesco Gomir i l'alcalde Guillem Montagut. (Fotos: Miquel Badia)

Darrera actualització: 18.01.2024 | 15:03