La recollida específica de residus s’allarga fins al juliol

Dissabte, 16 de maig de 2020 a les 14:05

Així es va decidir en un plenari de la Gestió de Residus del Vallès Occidental.

El plenari del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental es va reunir aquest passat dimarts a la tarda en la seva primera sessió en format virtual. El Plenari va acordar mantenir el servei de recollida específica de residus a les residències de la comarca, un servei que estarà en marxa almenys fins al mes de juliol, o fins que ho decreti l’ordre ministerial que estableix un tractament diferenciat per aquest tipus de residus.

Per tot plegat, s’ha fet necessària la creació d’un nou preu públic per al servei de recollida específica de residències als municipis del Vallès Occidental, per tal de poder sufragar aquest servei. Durant el primer mes i mig de funcionament, el cost del servei ha estat assumit pel propi Consorci. El cost del servei ve donat pel cost de recollida, el cost de tractament a abocador i el cost del lloguer dels contenidors. Amb tot, s’estableix un preu de 700 euros mensuals per residència.

El president de Residus Vallès, Nil López, va explicar que “a la comarca vam ser pioners en aquest servei i vam engegar-lo gràcies a la col·laboració de tots els ajuntaments el 27 de març. La valoració que fem del mateix és positiva i per això creiem que no és un servei que pugui finalitzar sinó que s’ha de prestar mentre duri l’emergència sanitària, tant per compliment de l’ordre ministerial com per qüestió de seguretat de les persones que treballen en la recollida i tractament dels residus”.

L’ordre ministerial SND/271/2020 sobre gestió de residus en la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID19 obliga al tractament separat d’aquests residus i estableix que no es pot tractar en plantes de tractament sinó que s’han de destinar a incineració o abocador. Així, aquests residus que es recullen a les residències de la comarca, que es qualifiquen com a Resta, no es tracten al Centre de Tractament de Residus (CTR-Vallès) sinó que van directament a abocador per tal que tampoc s’hagin de manipular en aquesta instal·lació. 

S’han establert tres rutes de recollida específiques que s’han organitzat per tota la comarca des de Residus Vallès i en col·laboració amb els ajuntaments. El servei arriba -porta a porta- a 78 residències de 16 municipis de la comarca: Matadepera, Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Polinyà, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Llorenç Savall, Sant Quirze del Vallès, Sentmenat, Terrassa, Ullastrell, Vacarisses i Viladecavalls.

A nivell particular, es vol recordar que tant els guants d’un sol ús com les mascaretes d’un sol ús van a la fracció de rebuig. No es recomana llençar-les a la paperera ja que poden volar amb el vent i dipositar-se al terra. Pel que fa als envasos de les solucions hidroalcohòliques, un altre nou residus que es genera durant aquesta pandèmia, es recorda que cal llençar-los a la fracció d’envasos.

A la dreta, recollida de residus en una residència en un municipi de la comarca. 

Darrera actualització: 14.05.2020 | 19:46