L’adeu a un establiment amb molta història

Divendres, 25 de novembre de 2022 a les 05:55

L’estanc del carrer Sant Joan també havia acollit la centraleta de telèfons.

El nou estanc de la carretera de Terrassa ha comportat el tancament d’un dels establiments històrics del poble, l’Estanc Margarit, situat al carrer Sant Joan 33. Des de feia més de 30 anys el regentava en Pepe Margarit, i abans que ell, el seu pare. Perquè aquell espai havia acollit també la centraleta de telèfons del poble i una botiga on s’hi podia comprar de tot.

Qui havia aconseguit la llicència per obrir l’estanc havia estat el pare d’en Pepe, Josep Maria Margarit i Germà que entre 1960 i 1965 va ser alcalde de Matadepera. Quan va obrir l’establiment, als anys quaranta, només era estanc, i en algun moment d'aquella dècada va acollir la centraleta telefònica del poble, de la que n'era responsable la Vídua Valls. Al 1956 se’n va encarregar Dolors Coll i Torres, esposa de Margarit. I és que fins l’automatització del servei als anys setanta, les trucades telefòniques que es feien passaven per una centraleta que contactava els dos comunicants a través d’un sistema de clavilles. La centraleta va ser de les últimes a automatitzar-se a nivell estatal i en ella hi van treballar quatre de les filles del matrimoni: Maria, Carme, Rosa i Anna.

Al binomi estanc – centraleta s’hi va afegir també durant molts anys una botiga d’aquelles que s’hi podia trobar de tot, des de petards per Sant Joan a llibres escolars. Quan el pare Margarit ho va deixar, se’n va ocupar durant els anys 80 el seu fill Jordi (que anys més tard regentaria una llibreria – papereria a la cantonada entre el carrer Sant Joan i la carretera de Terrassa, davant l’Església), i finals d’aquella dècada un altre fill, en Pepe se’n faria càrrec fins fa pocs dies.

“Han estat 33 anys, que resulta ràpid de dir”, comenta en Pepe, “i encara que no deixa de ser un tòpic, per aquí hi ha passat tot el poble. És per això que no puc deixar d’estar molt agraït a tots els amics i coneguts que han format part d’aquest establiment durant tant de temps”.

A les imatges, el carrer Sant Joan als anys 40, quan es va inaugurar l'estanc que estaria situat a l'esquerra de la fotografia. A sota, l'establiment, en el seu darrer dia de funcionament, el passat divendres 18 de novembre. A l'última imatge,en Pepe Margarit amb el rellotge que va estar anys presidint la botiga. (Fotos: Arxiu Municipal d'Imatges i Comunicació). 

Darrera actualització: 25.11.2022 | 08:48

Imatges