Plega Jaume Munuera, l’arxiver municipal

Divendres, 29 de maig de 2020 a les 12:15

Anirà a treballar com a tècnic a l’Arxiu del Parlament.

Ha treballat en un lloc que rarament és protagonista d’actualitat, però que ens ajuda a recuperar la història quan la necessitem: l’Arxiu Municipal. El seu encarregat, Jaume Munuera, plega aquest divendres 29 de maig després d’11 anys al poble, per anar a treballar com a tècnic d’arxiu al Parlament de Catalunya.

Llicenciat en història i amb un graduat superior d’arxivística, Jaume Munuera Bermejo (Barcelona, 1979) va aterrar a Matadepera el mes de maig de 2009, omplint el buit que havia deixat el seu predecessor, Vicenç Ruíz Gómez que havia marxat a l’Arxiu Històric de Protocols de Barcelona. Fins llavors, Munuera ja havia passat per diversos arxius municipals (Cerdanyola, Santa Perpètua de la Mogoda, Terrassa) i institucions com el fons documental de l’empresa AEG, o el Patronat Municipal d’Eduació de Terrassa.

A Matadepera, Munuera ha treballat per definir i implantar un sistema únic de gestió documental, és a dir com es produeix, captura, tramita, i conserva la documentació i la informació que es genera, però també difonent el patrimoni documental amb exposicions, conferències, publicacions o blogs com els del Mil·lenari de Matadepera. Ha participat en l’impuls de la transparència de la gestió documental i ha treballat en l’adquisició de nous fons documentals privats i col·leccions d’imatges, passant dels 2.558 que hi havia a l’Arxiu al 2010 als més de 34.000 que hi ha en l’actualitat.

En declaracions a www.matadepera.cat, Munuera apunta que “el més gratificant de treballar a Matadepera ha estat la relació amb els companys i companyes: tant per la part professional, com per la part humana. Però també m’emporto l’enriquiment que ha significat gestionar un servei d’arxiu des de totes les vessants possibles, i el fet que Matadepera, el seu patrimoni, la seva història i la seva gent han passat a ser part de la meva vida, un bagatge que portaré sempre amb mi”.

“Crec que Matadepera, sent un municipi relativament petit, pot estar orgullosa de tenir un servei d’Arxiu Municipal com el que té”, continua Munuera, “amb les limitacions que hi ha i amb les millores que requereix. I és un servei necessari per el bon funcionament de la pròpia administració, però que també cal potenciar i fer créixer per mantenir, conservar i ampliar per conformar bona part de la memòria col·lectiva del poble”.

A la dreta, Jaume Munuera, a l’Arxiu Municipal, en una imatge del 2018 (Foto: Miquel Badia)

Darrera actualització: 29.05.2020 | 07:56