S’aproven les ordenances per l’any 2024

Dilluns, 30 d'octubre de 2023 a les 23:00

L’IBI resta congelat i les taxes s’ajusten a cost.

En una sessió extraordinària que ha tingut lloc aquest dilluns al vespre, el Ple de l’Ajuntament de Matadepera ha aprovat les ordenances fiscals pel proper any, una de les sessions més rellevants de tot el calendari. 

A l’hora de presentar la proposta, el regidor d’economia i hisenda Jordi Mercader, ha remarcat que “volem que viure a Matadepera sigui el més ajustat possible, que no suposi una esforç econòmic pel contribuent. Per aquest motiu, ni l’IBI (Impost de Béns Immobles), ni l’IAE (Impost d’Activitats Econòmiques), experimenten pujades. També es manté la bonificació del 50% del IBI per la instal·lació de sistemes d’aprofitaments solar durant cinc anys, sempre i quan no superi els 600 €uros el primer any. 

A banda de l’IBI, que representa una important font d’ingressos, Mercader ha apuntat que “volem explorar altres mitjans, per tal que a l’Ajuntament hi hagi una bona gestió econòmica: que la gent que visqui al poble resulti el mínim de perjudicada. En números, això es tradueix en què augmenta l’ICIO (l’Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres), en un 9%, el que vol dir què si per construir una casa de 100m2 es pagaven 2.348 €, ara se’n pagaran 2.564 €.

Revisions de taxes
La taxa més important que puja és la del clavegueram, que segons la llei no es pot cobrar per sota del cost i que passarà de 25,2 € a 67 € per habitatge. “Hem observat que hi ha taxes que hi ha matadeperencs que no es paguen”, ha continuat Mercader: “hi ha qui no paga guals, i qui no declara les seus de les empreses al poble, i aquell que declara una xifra en volumetria de l’habitatge que no s’ajusta a la realitat. Per això mirarem d’establir criteris per regular-ho”.

Junts per Matadepera i Esquerra Matadepera hi han votat a favor. La portaveu de Junts per Matadepera Núria Garcia ha justificat el seu suport a les ordenances apuntant que “en algunes s’han actualitzat preus que estaven una mica desfasats, però el que fa patir més, que és l’IBI, no s’ha tocat”. El grup municipal d’ERC Matadepera, per altra banda, i en boca de la seva cap de llista Anna Piñol ha declarat que “no ens agrada haver de pujar les taxes però a la vista de la pujada tan forta dels preus dels subministres i que l’Ajuntament ha perdut l’ingrés important de la Plusvàlua, per responsabilitat hem d’apujar les taxes. El compromís amb la ciutadania passa també i necessàriament per ser més eficients i millorar la gestió de l’administració”, ha remarcat.

A l’oposició, el portaveu de Suma’t Matadepera Nil López ha justificat el seu vot en contra criticant “la seva falta de planificació i transparència”. Tal i com ha exposat, “les ordenances fiscals són l’eina més important a través de la qual l’ajuntament pot obtenir recursos i per tant, han d’anar molt lligades als pressupostos: dit d’una altra manera, s’han de lligar amb els números del proper any, no abans”. López pensa que “els augments dels ordenances, ni que siguin petits, han d’estar molt ben argumentats, i aquesta manca d’explicacions, denota una evident manca de previsió”.

A la imatge, Jordi Mercader, regidor d'Economia i Hisenda. 

Darrera actualització: 31.10.2023 | 10:09