Tecnologia per fer el seguiment de l’àliga cuabarrada

Diumenge, 26 de febrer de 2023 a les 06:30

Ja s’ha instal·lat al Parc Natural de Sant Llorenç i l’Obac.

El projecte Tech4Nature, integrat per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, Huawei i la Diputació de Barcelona, mostra els primers resultats i progressos de la iniciativa per preservar la població d’àguiles perdigueres al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac a partir de les noves tecnologies.

Les solucions tècniques desenvolupades en el marc de la iniciativa es van instal·lar de manera satisfactòria al Parc Natural Sant Llorenç del Munt i l'Obac els darrers mesos del 2022. Així, s'ha aconseguit instal·lar una càmera a l'àrea crítica de nidificació i dues càmeres als principals senders adjacents, les quals permeten monitoritzar el flux de visitants. Posteriorment, es van instal·lar receptors de GPS en una parella d'àligues perdigueres per abordar el territori que les càmeres no permetien cobrir.

Els resultats no s'han fet esperar: la informació generada per la tecnologia instal·lada s'està recopilant diàriament i ja s'han fet anàlisis preliminars. Fins ara, la parella d'àligues perdigueres s'està comportant dins dels paràmetres esperats. Tot i això, els gestors del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac ja estan treballant per establir un protocol de coordinació per detectar eventuals incidències en el comportament de l'espècie.

El primer semestre del 2023 s'espera portar la iniciativa un pas més enllà amb la incorporació de la Universitat de Girona als diversos socis. L'objectiu és desenvolupar un programa de monitorització que automatitzi el procés d'anàlisi i alertes, de manera que el personal del Parc Natural pugui actuar de manera més ràpida i eficient en situacions de vulnerabilitat per a l'espècie.

L'àliga cuabarrada està molt associada a ambients mediterranis, especialment a les serres litorals. La població d'aquest rapinyaire a Europa s'estima en unes 860-1.100 parelles, més del 75 % de les quals es troben a Espanya. L'evolució és generalment negativa, si bé el comportament varia segons la zona geogràfica. Gràcies a les diverses iniciatives de seguiment i conservació implementades en els darrers anys, aquesta au rapinyaire ha passat amb èxit d'estar “En perill” a entrar en la categoria de “Vulnerable”; de fet, la tendència poblacional s'ha revertit a llocs com Catalunya.

La presentació de la iniciativa va tenir lloc dijous passat al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya de Terrassa, i va comptar amb la participació del diputat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, Valentí Junyent; ​​la vicepresidenta de Huawei Espanya, Therese Jamaa i el director del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, Àngel Miño, així com dels tècnics del Programa d'Ecosistemes del Centre de Cooperació de la Mediterrània de la UICN, Arnau Teixidor i Lucía Prieto, i el tècnic de conservació de la biodiversitat del Parc Natural, Daniel Pons.

Darrera actualització: 21.02.2023 | 11:35