Arxiu fotogràfic

Els inicis

L'Arxiu Municipal de Matadepera (AMMAT) conserva les imatges produïdes pel propi Ajuntament de Matadepera en el decurs de les seves activitats. A més, aplega totes aquelles fotografies privades que han estat cedides per persones físiques o privades (pe. entitats), i que són tractades arxivísticament i posades a l'abast del públic, per tal de conservar un patrimoni comú i fer-ho accessible a tothom.

La part dedicada a imatges de l'AMMAT neix al voltant de l'any 2004, oficialment, de la mà de l'antic Patronat Municipal de Cultura. Tot començà amb la donació que faria Mª del Carmen Anglada el 16 de gener de 2004 de la col·lecció de Miquel Ballbé i Boada, la qual constava de 326 imatges realitzades per Miquel Ballbé i 515 d'altres autors (molts no identificats). Arrel d'aquesta donació, el Patronat Municipal de Cultura va decidir la creació d'aquesta secció sota el nom "Arxiu Municipal d'Imatges Miquel Ballbé i Boada, estudiós d'història local". Es van afegir 123 imatges cedides per una exposició de 1992, 57 plaques de vidre comprades (col·lecció Bellós) i 31 fotografies individuals que van cedir diverses persones del poble.

A continuació, reproduïm el document de difusió que es va publicar en relació a aquest servei:

Primer full del tríptic de l'Arxiu d'Imatges

Segon full del tríptic de l'Arxiu d'Imatges

L'accés a les imatges

L'áccés a les imatges és lliure de forma general, existint restriccions concretes pels següents motius:

  • Que les imatges puguin atentar a l'honor o la intimitat d'altres persones, o hagin estat restringides al conveni de cessió per aquests o altres motius clarament definits. Per exemple, les imatges del fons dels Bombers Voluntaris de Matadepera poden contenir escenes delicades, com ara accidents, que seran d'accés només en casos justificats (per part d'investigadors, per exemple).
  • Que hi hagi drets d'explotació vigents i no s'hagin cedit a l'Ajuntament de Matadepera. En cas que siguin mera fotografia, els drets tenen una vigència de 25 anys a partir de l'1 de gener de l'any següent a la seva producció; per la fotografia d'autor o de creació (l'obra pròpiament dita), duren tota la vida de l'autor i 70 anys des de la seva mort.

Tot i així, les restriccions no són mai absolutes. Cada sol·licitud s'ha de valorar i sempre hi ha la possibilitat, si es coneix, de sol·licitar autorització al propietari dels drets d'explotació.

Imatge de còpies de positius

 

Així doncs, com accedim i consultem les imatges?

En primer lloc, si parlem de la consulta, desprès d'aquest apartat podreu trobar un resum dels continguts dels diferents fons i col·leccions que es conserven a l'AMMAT. Ara parlarem de com podeu accedir o consultar a l'AMMAT:

Presencial. Actualment, a les instal·lacions de l'Arxiu no hi ha un punt de consulta habilitat per fer una consulta presencial, però si l'interessat/da té clar el que busca i demana hora amb antel·lació, es pot fer la cerca al moment. Si es requereix de més recerca o és una petició voluminosa, caldrà fer una sol·licitud prèvia i el personal de l'Arxiu farà la cerca. El temps de resposta serà d'un màxim de 10 o 15 dies, en casos de peticions complexes.

En línia. L'AMMAT cataloga les imatges amb una base de dades InMAGIC, la qual és de caire intern. No té, doncs, una part externa que permeti una publicació web, per fer cerques i consultes. Des de fa temps, l'AMMAT i altres arxius municipals treballen amb l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona (Xarxa d'Arxius Municipals) en un programa de gestió de fons fotogràfics que permet la consulta via web d'aquelles imatges que poden ser posades a disposició del públic (és a dir, que no tenen restriccions a causa de la Llei de Propietat Intel·lectual).

Podeu veure un exemple d'aquest portal seguint aquest enllaç:
Imagina, gestor d'imatges de la Diputació de Barcelona

L'AMMAT ha estat treballant per poder preparar la migració de més de 7.000 registres una vegada pugui treballar amb Imagina. D'aquesta manera, en el moment que això sigui possible, tothom podrà conectar-se i consultar aquestes imatges de forma lliure.

Com puc rebre més informació o sol·licitar imatges?

De la mateixa manera que per accedir a qualsevol informació pública, cal fer una sol·licitud d'accés i còpia de les imatges que necessiteu. Si les imatges estan publicades i són d'ús lliure, només haureu de fer la corresponent citació (és important que sempre citem la procedència de les imatges i el fotògraf o autor). Si no estan publicades, s'haurà de fer aquesta sol·licitud, que es pot fer per aquests vies:

  • Presencialment. Sant Quirze, 2 bx - O8230 Matadepera - Barcelona
    Horari:   De dilluns a divendres de 8:15 a 14:00
      (preferentment amb cita prèvia)
     
  • Telemàticament. Podeu fer una sol·licitud especificant quines imatges necessiteu i per a quin ús, per tal que es pugui valorar en base a si les imatges estan afectades per drets d'explotació que no tingui en el seu poder l'Ajuntament o no. Les imatges s'enviaran per via telemàtica sense cap cost. Per fer la sol·licitud, seguiu aquest enllaç.
     
  • Per telèfon. Si teniu dubtes o voleu fer una consulta, podeu trucar directament al 93 787 02 00
     
  • Per correu electrònic

 

Fons i col·leccions

Aquí us fem un resum dels continguts dels fons i col·leccions que contenen imatges, per facilitar possibles consultes o sol·licituds:

Les diferents regidories de l'Ajuntament generen imatges en el decurs de les seves activitats. Aquestes imatges van lligades a expedients o a dossiers de gestió. Per exemple, si a una llicència d'obres s'aporten unes fotografies, aquelles es gestionen conjuntament amb aquell expedient.

A més d'aquesta documentació pública, hi ha les imatges que produeix el fotògraf municipal que hagi estat contractat en cada moment. Aquestes imatges són accessibles des del moment que han estat catalogades. Si l'Ajuntament té els drets d'explotació adquirits en el moment de la contractació, l'únic requisit per al seu ús és la menció de l'autoria de la imatge.
 


En aquest fons personal es conserven 26 fotografies, generalment del propi Joan Busqueta, de la seva vida personal i professional.
 


734 positius datats entre l'any 1903 i 2000. Fotografies que Miquel Ballbé va fer o col·leccionar, creant el que ell anomenà com "Arxiu Miquel Ballbé". Totes les imatges estan catalogades i són fàcilment consultables.
 


Es tracta d'una col·lecció de 57 plaques de vidre d'un fotògraf que feia postals. Són imatges de paisatge, de carrers, de la Matadepera dels anys 40 i 50. Aquestes imatges van ser comprades per l'Ajuntament i estan lliures de drets, però s'ha de sol·licitar qualsevol ús que es faci (sigui amb ànim de lucre o no) i fer, com a la resta de fotografies, la corresponent citació. Quan sigui possible, les imatges es publicaran a través del portal Imagina, com s'ha explicat a l'apartat anterior.
 


Conjunt de 30 fotografies cedides per Maria Antònia Gutés, com a persona propietària dels originals o còpies (positius). Qualsevol persona interessada en que les seves fotografies es conservin i siguin accessibles per a la ciutadania, pot fer una cessió a l'Arxiu Municipal; ja sigui una donació dels originals, o una cessió de còpies digitals.
 


En aquest fons es conserven més de 500 positius. Es tracta d'imatges diverses de l'activitat del cos de bombers voluntaris, la major part d'accés sense restriccions. Estan catalogades i podran ser consultades via web quan el portal Imagina estigui en producció.
 


El mateix Manel Carrera i Arguindegui va fer donació de la documentació que, com a promotor de tantes festes majors i de les reconegudes trobades internacionals dels gegants, fan memòria d'una part important de la història associativa i cultural de Matadepera. Es conserven fins a 1.317 fotografies de diverses temàtiques (podeu consultar l'enllaç anterior, la fitxa NODAC). Malaudarament, és un exemple on no sempre hi ha una cessió dels drets d'explotació o directament es desconeixen, per tant l'accés i el seu ús pot estar limitat. Tot i així, no dubteu en fer una consulta. En un futur proper, es publicaran totes les imatges que puguin ser difoses lliurement.
 


Es tracta d'un conjunt de 41 fotografies de Joan Antoni Ferran i Sol realitzades per una exposició l'any 2014. L'autor va fer una cessió de drets de comunicació, distribució i reproducció no exclusiva i sense ànim de lucre. Això vol dir que podeu fer una sol·licitud indicant l'ús i sempre que aquest no sigui lucratiu.
 


  • CAT AMMAT 23: Fons de Marc Sellarès Genescà

Marc Sellarès Genescà, fotògraf professional, va fer una donació de fotografies i vídeos de la seva activitat a Matadepera. Les imatges estan pendents de catalogació per migrar-se al gestor Imagina quan sigui tècnicament possible. De moment consta un inventari de negatius (que publicarem properament) i la següent relació:

  1. 22 negatius de l’esfondrament del pavelló municipal de data 02/09/1995.
  2. 5 negatius de l’interior de l’església de Sant Joan de data 20/10/1997.
  3. 33 negatius de l’església de Can Roure il·luminada de data 20/12/1997.
  4. 12 negatius de l’església de Can Roure il·luminada de data 18-19/12/1997.
  5. 5 negatius d’una representació infantil a l’escola Montcau-La Mola.
  6. 13 negatius de Johan Cruyff al camp de golf de data 29/03/1997.
  7. 23 diapositives de l’església de Can Roure il·luminada.
     

  • CAT AMMAT 24: Fons de Llorenç Pomar Argerich

En Llorenç Pomar va donar les seves fotogràfies fetes de 1985 a 1999. Al tractar-se d'un fons format per 19.786 negatius, el seu tractament integral suposa una gran quantitat de recursos materials, humans i de temps. Les imatges s'han digitalitzat i estan inventariades, i la seva catalogació s'ha iniciat a finals de l'any 2018 gràcies al suport de la Xarxa d'Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona. El Programa de Tractament Arxivístic ha permés catalogar 2.715 imatges seguint l'esquema de dades de Imagina, amb la qual cosa podran ser publicades en línia quan això sigui possible.

Imatge de negatius conservats en fundes de polièster

 

Darrera actualització: 28.05.2020 | 14:43
Darrera actualització: 28.05.2020 | 14:43