Agermanament Matadepera-Mariapfarr

Matadepera està agermanada amb el municipi austríac de Mariapfarr des del 1981. Aquesta és la història de la seva relació.

 

Mariapfarr és una petita població emplaçada al bell mig de la vall del Lungau. El seu perfil és el típic d’una petita població austríaca, amb un campanar ben alt i les cases de fusta, cobertes de neu a l’hivern. Els prats, verds o blancs segons l’estació, s’intercalen harmoniosament amb les cases i estan coronats per uns cims que ens indiquen que ens trobem als Alps

Mariapfarr pertany al land de Salzburg, i és molt proper al de Caríntia. Gaudeix d’una climatologia privilegiada amb relació a la de la resta d’Àustria. Els seus habitants són gent senzilla, de costums tradicionals i oberts a l’amistat amb els altres. Aquest tarannà és correspost per Matadepera des del 1984, any en què se signà l’acta oficial d’agermanament entre totes dues poblacions.

Les arrels d’aquesta relació entre les dues viles es remunten al 1981, moment en què a Matadepera neix la idea de dotar el poble d’una parella de gegants i de celebrar, l’any següent, una Trobada Internacional amb figures procedents de totes les contrades. En aquest punt es detecta, gràcies a una ciutadana austríaca, Gislinde Humer —que de jove havia passat llargues temporades a casa la família Marlet de Matadepera— l’existència de la tradició gegantera a la vall del Lungau.

A partir d’aquí, l’any 1982 Mariapfarr participa a la Primera Trobada Internacional de Gegants de Matadepera i comença a consolidar-se una amistat que culmina amb l’agermanament oficial el 1984. Des d’aleshores, els intercanvis i viatges s’han anat succeint en forma de desplaçaments organitzats per entitats locals, escoles o clubs esportius. També hi ha hagut contactes particulars i convocatòries més àmplies.

En aquest sentit, és obligatori fer referència a la celebració del 10è aniversari de l’agermanament, que tingué lloc el maig del 1994. Més de 400 matadeperencs es van desplaçar fins a Mariapfarr en un espectacular tren Talgo Pendular muntat per a l’ocasió per RENFE. Els actes festius que es desenvoluparen a Mariapfarr durant els tres dies de la celebració van fer que els lligams entre les dues poblacions esdevinguessin encara més estrets.

Després de les festivitats del 10è aniversari, les visites mútues organitzades per entitats i col·lectius diversos del nostre municipi s’han anat succeint gairebé sense interrupció. Cal fer menció especial dels viatges ininterromputs que, des del 1995, ha organitzat el Drac Esquí Club que, cada Setmana Santa, centra la seva activitat principal en un viatge a Mariapfarr.

El 2004 es va celebrar a Matadepera la festa del 20è aniversari. Un ampli grup de ciutadans de Mariapfarr, diverses entitats culturals i les màximes autoritats del municipi visitaren el nostre poble. En aquesta trobada es va signar la renovació del protocol de l’agermanament, document que podeu trobar en aquesta mateixa pàgina. Amb motiu del 20è aniversari es va crear una comissió de l’agermanament amb la finalitat de vetllar per la seva continuïtat. Aquesta comissió va ser l’encarregada d’organitzar, el juny del 2005, la visita d’un grup d’alumnes de primària de l’escola pública de Mariapfarr. D’altra banda, l’abril del 2006, la comissió va coordinar una representació del Trachtenfrauen Verein (Associació per la preservació del Trachten, el vestit típic del Lungau).

Cinc anys més tard, i amb motiu de la celebració dels 25 anys de l'Agermanament, es va organitzar un nou viatge a Mariapfarr, que va tenir lloc el primer cap de setmana de maig de 2009 En aquesta ocasió, es va oferir la possibilitat d'anar en avió i en autocar, i 250 matadeperencs s'hi van apuntar, compartint un cap de setmana intens en activitats esportives, culturals i turístiques. El programa d'actes va incloure una visita al castell de Mauterndorf, un torneig de futbol, un dinar i un parell de sopars de germanor, un concert de corals, i una Cercavila pels carrers del poble amb la participació de gegants i gegantons. Pel que fa als actes oficials, es va renovar l'Acte de l'Agermanament, es van lliurar medalles commemoratives a aquelles entitats i persones que han treballat aquests darrers anys per mantenir viva la relació entre els dos pobles, i l'Alcaldessa Mireia Solsona, en nom de Matadepera va lliurar dues pedres de molí, de 2.500 quilos cadascuna d'elles, símbols de la feina conjunta, que havien estat traslladades en camió des de Matadepera i que es van plantar al jardí que hi ha tocant a l'Ajuntament de Mariapfarr. Ideades pel joier Hans Leicht estan presidides pel lema "Treballem junts. Wir arbeiten zusammen".  

Mesos més tard, l'Agermanament es va reforçar quan el 27 d'agost de 2010 i per primer cop en la història de la Festa Major de Matadepera, un pregoner estranger va ser l'encarregat d'obrir les festes. Va ser l'Alcalde de Mariapfarr, Franz Doppler, que en una intervenció llegida en català, va comptar amb les tonades de la Banda Mariapfarrer Spitzbuam.  

Doppler va començar la seva intervenció afirmant que "L'amistat i l'agermanament entre Matadepera i Mariapfarr són ben vius", per afegir que "segurament les nostres comunitats s'han desenvolupat de manera molt diferent durant els últims anys però sempre s'han acabat retrobant, fent una part del camí juntes, com les pedres de molí que ens vau regalar l'any passat". 

Apelant a que la joventut dels dos municipis "continuï amb il·lusió aquesta tasca", la banda va tocar l'Himne de Salzburg, i tot seguit es va obsequiar amb un penjoll a la gegantona Heidi vestida amb un típic vestit austríac que està fet de plata i que porta l'escut de Mariapfarr amb dos cristalls de muntanya. El pregó va acabar amb l'Himne dels Segadors.

En aquesta pàgina hi trobareu una cronologia de l’agermanament, i també la Gaseta especial que es va editar el 2004 amb motiu del 20è aniversari de l’agermanament. Així mateix, podeu trobar el receptari que es va editar en ocasió del Trachtenfrauen Verein, que conté receptes de cuina austríaca escrites per les dones d’aquesta associació, i també propostes de cuina catalana escrites per les participants dels Tastets de Sant Sebastià i les associades de l’entitat Dones d’Avui de Matadepera (DAMA).

Pere Aldavert, 4 - O8230 Matadepera - Barcelona
Nom de contacte: Francesc Duch
Adreça electrònica: duchvives@yahoo.es
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 21.07.2017 | 12:03