La vila de Mariapfarr
Mariapfarr és una petita població emplaçada al bell mig de la vall del Lungau. El seu perfil és el típic d’una petita població austríaca, amb un campanar ben alt i les cases de fusta, cobertes de neu a l’hivern. Els prats, verds o blancs segons l’estació, s’intercalen harmoniosament amb les cases i estan coronats per uns cims que ens indiquen que ens trobem ben a prop dels Alps.
Mariapfarr pertany al land de Salzburg, i és molt proper al de Caríntia. Gaudeix d’una climatologia privilegiada amb relació a la de la resta d’Àustria. La seva economia, antigament dominada per l’agricultura i la ramaderia, està ara primordialment basada en el turisme d’hivern i d’estiu. És molt antiga la seva església-basílica parroquial, tradicional centre de peregrinació, i on es va escriure la lletra de la famosa melodia nadalenca “Santa Nit- Heilige Nacht”. La parròquia ha dedicat un petit museu a aquest fet històric. Els habitants de Mariapfarr són gent senzilla, de costums tradicionals i oberts a l’amistat amb els altres. Aquest tarannà és correspost per Matadepera des del 1984, any en què se signà l’acta oficial d’Agermanament entre les dues poblacions.
L’Agermanament
Les arrels d’aquesta relació entre les dues viles es remunten al 1981, moment en què a Matadepera neix la idea de dotar el poble d’una parella de gegants i de celebrar, l’any següent, una Trobada Internacional amb figures procedents de totes les contrades. En aquest punt es detecta, gràcies a una ciutadana austríaca, Gislinde Humer —que de jove havia passat llargues temporades a casa la família Marlet de Matadepera— l’existència de la important tradició gegantera a la vall del Lungau.
A partir d’aquí, l’any 1982 Mariapfarr participa a la Primera Trobada Internacional de Gegants de Matadepera i comença a consolidar-se una amistat que culmina amb l’Agermanament oficial el 1984, que varen signar els dos alcaldes del moment: Othmar Purkrabek i Victor Peiró. Des d’aleshores, els intercanvis i viatges s’han anat succeint en forma de desplaçaments organitzats per entitats locals, escoles o clubs esportius. També hi ha hagut contactes particulars i convocatòries més àmplies.
En aquelles dates, Mariapfarr va dedicar la seva Matadeperaplatz a la nostra vila, i Matadepera va fer el mateix amb el carrer de Mariapfarr, davant del poliesportiu municipal. Mariapfarr va obsequiar Matadepera amb una típica font austríaca de soca d’avet, que actualment està instal·lada al Bosquet. També es va fer ofrena a Montserrat d’una llàntia commemorativa de l’Agermanament, la qual segueix penjada al Monestir. A Mariapfarr es va erigir una capelleta de la verge de Montserrat.
Els Aniversaris i altres visites
En aquest sentit, és obligatori fer referència a la celebració del 10è Aniversari de l’Agermanament, que tingué lloc el maig del 1994. Més de 400 matadeperencs es van desplaçar fins a Mariapfarr en un espectacular tren Talgo Pendular muntat especialment per a l’ocasió per RENFE. Els actes festius que es desenvoluparen a Mariapfarr durant els tres dies de la celebració van fer que els lligams entre les dues poblacions esdevinguessin encara més estrets. En aquesta ocasió Matadepera va regalar una campana de bronze fosa expressament a Monistrol de Montserrat, la qual va quedar instal·lada a la Matadeperaplatz de Mariapfarr.
Després de les festivitats del 10è aniversari, les visites mútues organitzades per entitats i col·lectius diversos del nostre municipi s’han anat succeint gairebé sense interrupció. Cal fer menció especial dels viatges ininterromputs que, des del 1995 fins al 2009, va organitzar el Drac Esquí Club que, cada Setmana Santa, centrava la seva activitat principal en un viatge d’esquiadors a Mariapfarr.
El 2004 es va celebrar a Matadepera la festa del 20è Aniversari. Un ampli grup de ciutadans de Mariapfarr, diverses entitats culturals i les seves autoritats municipals visitaren el nostre poble. En aquesta trobada es va signar la renovació del protocol de l’Agermanament -document que podeu trobar en aquesta mateixa pàgina-. Amb motiu del 20è aniversari es va crear a Matadepera una Comissió de l’Agermanament amb la finalitat de vetllar per la seva continuïtat. Aquesta comissió va ser l’encarregada d’organitzar, el juny del 2005, la visita d’un grup d’alumnes de primària de l’escola pública de Mariapfarr. D’altra banda, l’abril del 2006, la comissió va coordinar una representació de la Trachtenfrauen Verein (Associació per la preservació del Trachten, el vestit típic del Lungau).
Cinc anys més tard, i amb motiu de la celebració dels 25 anys de l'Agermanament, es va organitzar un nou viatge a Mariapfarr, que va tenir lloc el primer cap de setmana de maig de 2009. En aquesta ocasió, es va oferir la possibilitat d'anar en avió i en autocar, i 250 matadeperencs s'hi van apuntar, compartint un cap de setmana intens en activitats esportives, culturals i turístiques. Pel que fa als actes oficials, es va renovar l'Acta de l'Agermanament, es van lliurar medalles commemoratives a aquelles entitats i persones que han treballat aquests darrers anys per mantenir viva la relació entre els dos pobles, i l'alcaldessa Mireia Solsona, en nom de Matadepera va lliurar dues pedres de molí, de 2500 quilos cadascuna d'elles, símbols de la feina conjunta. Les pedres havien estat traslladades en camió des de Matadepera i es van plantar al jardí que hi ha tocant a l'Ajuntament de Mariapfarr. Ideades pel joier mataperenc Hans Leicht, estan presidides pel lema "Treballem junts. Wir arbeiten zusammen".
Un pregoner mariapfareny a la nostra Festa Major
Mesos més tard, l'Agermanament es va reforçar quan el 27 d'agost de 2010 i per primer cop en la història de la Festa Major de Matadepera, un pregoner estranger va ser l'encarregat d'obrir les festes. Va ser el Bürgermeister-Alcalde de Mariapfarr, Franz Doppler, que en una intervenció llegida en català, va comptar amb les tonades de la Banda Mariapfarrer Spitzbuam.
Doppler va començar la seva intervenció afirmant que "L'amistat i l'Agermanament entre Matadepera i Mariapfarr són ben vius", per afegir que "segurament les nostres comunitats s'han desenvolupat de manera molt diferent durant els últims anys però sempre s'han acabat retrobant, fent una part del camí juntes, com les pedres de molí que ens vau regalar l'any passat".
Apel·lant a que la joventut dels dos municipis "continuï amb il·lusió aquesta tasca", la banda va tocar l'himne de Salzburg, i tot seguit es va obsequiar amb un penjoll a la gegantona Heidi vestida amb un típic vestit austríac que està fet de plata i que porta l'escut de Mariapfarr amb dos cristalls de muntanya. El pregó va acabar amb l'himne de Els Segadors.
Entitats i visites
En aquesta pàgina hi trobareu una cronologia de l’Agermanament, i també la Gasetes especials que es van publicar en motiu del 20è i del 35è aniversari. Així mateix, podeu trobar el receptari de cuina que es va editar en ocasió del Trachtenfrauen Verein, que conté receptes de cuina austríaca escrites per les dones d’aquesta associació, i també propostes de cuina catalana escrites per les participants dels Tastets de Sant Sebastià i les associades de l’entitat Dones d’Avui de Matadepera (DAMA).
Al llarg de tots aquests anys, s’han succeït nombroses visites individuals i col·lectives, en les que han participat, a més del respectius Ajuntaments, diversos grups i associacions d’ambdós municipis. Alguns ja han estat ressenyats més amunt, però ens cal esmentar també les diverses visites de grups mariapfarenys a les nostres Festes Majors, que ells gaudeixen plenament i sovint acompanyats dels seus grups musicals.
També els nombrosos intercanvis dels nostres i els seus geganters–el Samsongruppe-, sempre acompanyat de la Musikkapelle, banda de música tradicional austríaca. Igualment les corals dels dos municipis han estat presents en algunes de les celebracions conjuntes, afegint solemnitat en les litúrgies religioses d’aquí i d’allà.
En el camp esportiu, s’han dut a terme intercanvis futbolístics, al 2020 malauradament frustrat per la COVID.
I finalment, a la primera setmana de setembre del 2023 es va dur a terme una nombrosa participació matadeperenca als actes del 1.100è Aniversari de la fundació de Mariapfarr i el 130è aniversari del seu Cos de Bombers, on Matadepera hi va estar especialment convidada. Aquest cop a més de la delegació institucional, els protagonistes van ser els nostres Bombers i, com sempre, la colla gegantera de Matadepera, que va tenir l’honor de participar a la trobada de gegants de la vall del Lungau que es va celebrar el diumenge dia 4.