Un ple per debatre les instàncies de les habilitades
Montagut lamenta la seva instrumentalització
El Casal de Cultura ha acollit aquest matí de dimarts un ple extraordinari on s’han debatut les instàncies presentades en el seu moment per la Interventora i la Tresorera de l’Ajuntament de Matadepera, i a les que Suma’t per Matadepera i Junts per Matadepera van denunciar “greus irregularitats” per les seves respectives renúncies.
Els diversos punts de l’ordre del dia, que giraven entorn només d'aquest assumpte, han tingut dues posicions ben diferents: mentre que l’equip de govern (Som-hi Matadepera, ERC Matadepera, i les regidores electes no adscrites Núria Garcia i Dolors Martí), han defensat la privacitat dels escrits presentats, que analitzar-los públicament vulneraria els seus drets, i que la seva renúncia forma part de la normalitat democràtica del funcionament d’un Ajuntament, l’oposició (Suma’t Matadepera i Junts per Matadepera), han volgut insistir de si s’han fet pressions envers les habilitades, de si s’han comès irregularitats, i de la “profunda preocupació” que tenen pel govern d’aquest ajuntament.
Aquestes posicions ja s’han evidenciat al primer punt, el de l’anàlisi de les instàncies presentades, quan el regidor Francesc Llobet, i posteriorment, Anna Piñol, Núria Garcia i Dolors Martí, han apuntat el seu caràcter personal i la necessitat de no divulgar-les. Nil López (Suma’t Matadepera) ha volgut agrair el treball de les habilitades i ha justificat la convocatòria del ple “per un exercici de responsabilitat i transparència”.
En el mateix sentit, s’ha pronunciat Gabriel Pirla (Junts per Matadepera), que també ha denunciat els obstacles de les habilitades per poder treballar, les pressions per part d’uns membres de l’equip de govern, i irregularitats en els contractes. L’alcalde Guillem Montagut ha replicat apuntant que amb la feina que s’ha dut a terme aquests darrers mesos s’han aconseguit licitar molts contractes i que hi ha hagut importants estalvis a les arques municipals respecte als exercicis precedents.
L’oposició ha reclamat també la creació d’una comissió d’investigació per analitzar les causes de les renúncies, punt que Llobet ha replicat apuntant que “no hi ha cap denúncia feta". López ha replicat dient que “la manca de denúncies no invalida les acusacions”, i Pirla ha justificat la creació de la comissió apuntant que només dos mesos abans del ple de juliol de l’any passat on el regidor d’hisenda va fer les acusacions contra les habilitades, havia lloat la seva tasca. “Què havia passat per a què hi hagués aquest canvi?”, ha apuntat.
En aquest mateix sentit, l’oposició també ha reclamat si s’ha activat el protocol d’assetjament laboral, extrem que ha estat desmentit per Llobet a l’apuntar que no hi havia hagut cap denúncia.
Pel que fa a la sol·licitud d’una auditoria externa, el regidor Llobet ha apuntat que la mateixa interventora ja ho havia demanat l’any passat i que l’oposició ja n’estava assabentada.
L’alcalde ha tancat el ple, que s’ha allargat poc després de les 9 del mati, lamentant la instrumentalització de les denúncies, que "la mobilitat de les habilitades està a l’ordre del dia de qualsevol ajuntament", i que s’han suplit els llocs de treball, de manera que es treballa amb normalitat. També ha apel·lat “a treballar plegats pel bon funcionament d’aquest ajuntament”.
A la imatge, el ple del passat dilluns 31 de març (Foto: Miquel Badia).