El projecte "Recooperem" lliura més de 8.500 àpats

Té per objectiu ajudar a les famíles amb el menjar que no es consumeix a les escoles. 

El Consell Comarcal i el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental van celebrar el passat 25 de juny una jornada de formació i agraïment a totes les persones, entitats, empreses i escoles que fan possible el projecte “Recooperem” d’aprofitament alimentari a les escoles. A la sessió hi ha va assistir l’alcaldessa de Matadepera Mireia Solsona i la regidora de Benestar Social Carme Querol.

Durant la sessió es van donar a conèixer les dades d’impacte del projecte del curs 2017-2018 que tot just va acabar el divendres 22. Durant el curs escolar 2017-2018 s’han pogut lliurar 8.515 àpats cuinats i s’ha arribat a 725 famílies de tota la comarca. S’han evitat 3.673 quilos de residus (matèria orgànica) i per tant, s’ha aprofitat 3.673 quilos de menjar. El curs anterior, el 2016-2017 es van lliurar 5.992 àpats i es va  arribar a 272 famílies amb dificultats. Amb tot, es van evitar 2.752 quilos de residus. 

Aquest augment ha estat possible gràcies a l’increment del número de municipis i escoles participants. Actualment ja són 29 les escoles participants, de 10 municipis de la comarca: Matadepera, Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Rellinars, Rubí, Sant Llorenç Savall, Terrassa, Ullastrell, Viladecavalls i Vacarisses. També hi participen 8 entitats i 9 empreses col·laboradores. El projecte també compta amb la col·laboració del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Pel curs vinent que comença al setembre, el 2018-2019, ja s’ha confirmat la incorporació de tres municipis més:  Badia del Vallès, Castellbisbal i Sant Cugat del Vallès. D’aquesta manera s’arribarà als 13 municipis i a les 37 escoles.

Val a dir que altres territoris de Catalunya s’han interessat per l’experiència del Recoooperem i des del Vallès Occidental i se’ls està explicant el projecte per tal que el puguin implantar.

Com funciona el Recooperem?

Un cop acabat el servei diari del menjador de l’escola, el menjar disponible apte pel consum es prepara com a àpats complerts en uns tapers facilitats pels ens comarcals. L’aliment cuinat que no ha estat servit, i que s’ha mantingut en condicions higièniques i sanitàries adequades, es reparteix en recipients que s’etiqueten amb informació rellevant (aliment, quantitat i data de congelació)  i es congelen a -18ºC. Tenen una caducitat màxima de 3 mesos si es conserven congelats.

Una entitat social  o el Rebost Solidari recull els àpats i els reparteix entre les famílies que compleixen determinats requisits, com per exemple gent gran depenent o famílies amb pobresa energètica o amb infants a càrrec.

Amb aquests àpats es garanteix que els Rebosts Solidaris i les entitats poden comptar també amb aliments cuinats segurs i de qualitat, que completen l’oferta d’aliments bàsics que es recullen habitualment a través dels recaptes, millorant l’aportació nutricional i evitant el malbaratament alimentari.

A la dreta, dos moments de la jornada de formació, el passat 25 de juny.

Feu clic en la imatge per a veure-la més gran