Els Ajuntaments debaten sobre el nou bo social
En el seu moment, el Consell ja va manifestar el seu malestar amb les contradiccions del decret.
El Consell d’Alcaldes i Alcaldesses del Vallès Occidental han posat sobre la taula les contradiccions legals davant el nou Decret Reial 897/2017 en la lluita contra la pobresa energètica i en el qual s’inclou el nou bo social. Aquest decret suposa una nova pressió a l’administració local per protegir la població en risc d’exclusió social, i deixa els ajuntaments i els consumidors en una situació de vulnerabilitat. Per això el Consell Comarcal va celebrar una sessió informativa el passat dijous 22 de gener sobre l’estructura i el funcionament del nou decret adreçada als tècnics dels ajuntaments de la comarca.
Aquest òrgan ha presentat recentment un acord per fer front comú del món local per defensar la llei 24/2015 com una eina que ha aconseguit aturar més de 30.000 talls de subministrament a Catalunya i que protegeix a les famílies vulnerables evitant talls. També es vol instar a la Generalitat a desplegar l’article 6 de la llei 24/2015 per tal de poder exigir a les companyies seure en una taula de negociació, així com la signatura de convenis amb les empreses subministradores per llevar el deute a les famílies.
En aquest marc, la comarca ha començat a formar-se davant el nou decret mitjançant una sessió informativa que va comptar amb la intervenció de Ramon Albornà, de la Subsecció de Gestió de Recursos per als Serveis Socials de la Diputació de Barcelona. Hi van assistir tècnics provinents de diversos ajuntaments de la comarca i del propi Consell Comarcal. Van debatre sobre les estratègies de treball que s’estan duent a terme i la cerca de punts d’acord a treballar conjuntament que es traslladaran a la Taula Tècnica Comarcal de Gestió Energètica Social.
La nova regulació del bo social, que s’aplica en forma de descompte sobre la tarifa del subministrament elèctric, pot excloure més d’un 40% de la població atesa per pobresa energètica. A més, suposaria un cost addicional per les administracions locals, que estarien obligades a assumir el 50% del preu total dels subministraments bàsics per tal que els consumidors més vulnerables es puguin beneficiar de la bonificació del 100%.
A la dreta, un moment de la sessió.