Es constitueix la Taula de la Fiscalitat Industrial Local
Va ser en una trobada a Sant Cugat on hi va assistir la regidora Núria Garcia.
El passat divendres 15 de setembre es va constituir a Sant Cugat del Vallès, la Taula de Fiscalitat Industrial Local, que té per objectiu disposar d’un marc estable d’intercanvi d’informació i concertació polític que permeti fer efectives propostes de millores en les ordenances i la fiscalitat local per del d’incentivar l’activitat industrial dels municipis de la comarca.
Configurada per regidors d’economia i finances i de promoció econòmica dels ajuntaments, i oberta a la participació de la resta d’agents socials i econòmics, la primera trobada va tenir com element principal la presentació i debat del document principal.
L’acte, presidit pel tinent d'alcalde i regidor d'ocupació i polítiques comarcals de l'Ajuntament de Sant Cugat, Pere Soler, i el vicepresident del Consell Comarcal i conseller de promoció econòmica i ocupació, Joan Carles Paredes, va comptar amb la presència de la regidora de promoció econòmica Núria Garcia.
Els estudis realitzats apunten que a través de l’IBI i l’IAE, la indústria aporta un 10% dels conjunt d’ingressos que perceben els ajuntaments, essent, en els municipis més industrialitzats per sobre del 25%. En aquest sentit, Paredes va remarcar que “quanta més activitat econòmica industrial tenen els municipis més pressupost per habitant disposen, poden fer així una major inversió en serveis a la ciutadania i al teixit productiu”.
Paredes també va remarcar que “si bé la capacitat potestativa dels ajuntaments és escassa, una millor coordinació, harmonització i transferència de les bonificacions i incentius de foment de l’activitat industrial en els quals tenen capacitat, així com una major agilitat en els tràmits administratius a realitzar, permetria disposar d’un entorn territorial més competitiu, en benefici del conjunt de municipis”.
El document també impulsa un seguit de millores vinculades a la comprensió de les ordenances i l’accés a la informació, com per exemple, concretar les diferències entre les exempcions i bonificacions de caràcter obligatori i les de caràcter potestatiu, on les de caràcter obligatori estiguin reflectides en la seva totalitat.
O, d’altra banda, agilitzar les tramitacions administratives establint uns protocols generals que millorin la coordinació dels circuits interns. Per exemple, simplificant i agilitzant les tramitacions entre llicències d’activitats i permisos d’obres, amb uns terminis màxims d’autoritzacions per a l’inici d’activitats i realització d’obres d’ampliació i/o millores de la capacitat productiva.
Les propers passes a seguir serà avaluar el grau d’implementació de les recomanacions proposades en les ordenances del proper any 2018 i, activar, noves mesures conjuntes que fomentin una millor coordinació i incentius de la fiscalitat local, com per exemple, disposar duna metodologia compartida de gestió i mesura de la inversió realitzada pels ajuntaments als polígons industrials.