Les Festes de Sant Sebastià, candidates a la Unesco
La proposta matadeperenca, entre les finalistes
Pocs dies abans que arrenqui una nova edició de les Festes de Sant Sebastià, que aquest any tindran lloc entre el dijous 9 i el dilluns 20 de gener, la Junta de la Germandat ha fet públic que les festes podrien ser declarades “patrimoni cultural immaterial de la humanitat” a finals de l’any que ve.
“Ha estat un treball que va arrencar de l’anterior Junta Directiva i que nosaltres potser culminarem”, ha declarat l’actual president de la Germanat Guillem Montagut, que no pot ocultar la seva satisfacció per la notícia. “Volem ser prudents, perquè encara no s’ha guanyat res, però el fet d’haver arribat a la final és una excel·lent notícia”.
La candidatura es va presentar a finals del 2017 en base a dues de les convocatòries més destacades de les festes: la Baixada del Pi i el Concurs de Grimpaires. En l’informe final, la comissió que prendrà la decisió final ha valorat “els elements tradicionals i contemporanis alhora, el seu caràcter integrador i representatiu, i el seu reconeixement basat en una comunitat que ho ha mantingut i transmès al llarg dels anys”. La candidatura de les Festes de Sant Sebastià haurà de competir amb una quinzena de celebracions mundials de diferents països, entre les que hi ha la “Festa del Grill” que té lloc a Florència durant l’Ascensió de Maria; el Setsubun, que té lloc al Japó a primers de febrer i que marca l’inici del final de l’hivern en l’antic calendari japonès; o el Kumbh Mela, la peregrinació més gran del planeta que té lloc cada tres anys a l’Índia i on els participants es banyen en aigües sagrades per netejar el seu karma de cara a la propera reencarnació.
El Patrimoni Cultural Immaterial forma part de les declaracions de la Unesco per salvaguardar aquest llegat no tangible a nivell mundial. Segons la Convenció que la defineix, “és el gresol de la nostra diversitat cultural mundial i la seva conservació, una garantia de creativitat permanent”. El comitè que ha decidit les candidatures finalistes s’ha reunit a Bogotà entre el 15 i el 22 de desembre, i prendrà una decisió final en una convenció internacional que tindrà lloc a Kingston (Jamaica) a finals del proper any 2020.
La baixada del pi i el concurs de grimparies, actes que podrien catalogar les festes com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat.