Matadepera reforça el control de plagues
Una empresa actua a les zones on es detecta més activitat.
Arran de la denúncia d’un ciutadà al programa “El món a RAC1” el passat divendres 4 de juliol on es comentava que hi havia una plaga de rates a Can Vinyers, l’Ajuntament de Matadepera ha anunciat que ja fa temps que ha reforçat les mesures de control de plagues, amb l’objectiu de garantir la salut pública i el benestar de la ciutadania. “És més”, han comentat fonts municipals, “atenent a les inquietuds dels veïns, els darrers dos mesos s’ha incidit especialment en la zona de Can Vinyers, on l’empresa especialitzada contractada per a realitzar el control de plagues ha instal·lat més punts de control i porta-esquers a les àrees on s’ha detectat més activitat”.
No obstant això, després de realitzar una inspecció exhaustiva de la zona, s’ha comprovat que la incidència de rosegadors va a la baixa i que es tracta tant de rates com ratolins. En relació als productes utilitzats per a la desratització, s’ha substituït el producte anticoagulant que s’utilitzava per un biocida no anticoagulant i s’han incorporat sistemes de control mecànic.
La gestió de control de plagues i aus urbanes al municipi és una actuació que es realitza de forma periòdica. Per això, l'Ajuntament de Matadepera disposa d'un programa anual d'actuacions contínues per mantenir els espais públics i edificis municipals en òptimes condicions higiènico-sanitàries. En aquest sentit, el govern municipal ha posat especial èmfasi en la neteja i prevenció dels embornals i punts sensibles, per tal d’evitar que esdevinguin focus de plagues.
El contracte de control de plagues actual, vigent des del maig de 2024, aborda, per una banda, el control integrat de plagues, que inclou la desinfecció, desinsectació i desratització en centres de treball, edificis i equipaments públics municipals, via pública i clavegueram, així com el tractament contra tèrmits, la prevenció del mosquit tigre i el control de la vespa asiàtica, i, per altra banda, el control d’aus urbanes, centrat en la gestió de plagues de coloms i cotorres a l’espai públic.
“Des de la Regidoria de Salut Pública es posa èmfasi en què la lluita contra les plagues és una tasca complexa, que requereix constància i la col·laboració de tothom”, ha declarat la regidora Anna Piñol que també ha volgut recordar que al passat ple ordinari del 26 de maig ja es va parlar del tema. Per tal d’actuar de forma integrada, es prioritzen les mesures preventives i es divideixen les actuacions en funció de si es tracta de programacions ordinàries, com l’avaluació permanent; i les actuacions extraordinàries, que s’activen davant d’avisos de detecció.
A les imatges, una instal·lació portaesquers. A sota, un dels controls, situats a la Plaça de les Acàcies.