Revolució Verda a l'Institut de Matadepera
El projecte va estar emmarcat en la Setmana Europea de Prevenció de Residus.
Emmarcat en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que va tenir lloc del 18 al 26 de novembre, l’Institut Matadepera, amb el suport de l’Ajuntament de Matadepera, ha impulsat un nou projecte per tal de promoure la separació correcta de residus i fomentar la consciència mediambiental. El projecte, titulat “Revolució verda a l’Institut”, s’ha plantejat com a repte eliminar l’alumini de l’Institut i els objectius es concreten en la reducció del volum de l’embolcall de l’esmorzar i en millorar la recollida selectiva de residus a l’Institut.
Per tal de desenvolupar el projecte, es van plantejar tres fases: la primera consistia en formar l’”eskamot verd”, un grup integrat per un alumne/a de cada tutoria, que seria anomenat “delegat energètic”; la segona fase es centrava en la trobada de l’”eskamot verd”, per tal de plantejar el repte i els objectius; i, finalment, la tercera fase consistia en una formació sobre el reciclatge i la importància de separar els residus correctament, incidint especialment en la problemàtica que genera l’alumini a nivell ambiental. També es va parlar dels excel·lents resultats assolits a Matadepera a nivell de recollida selectiva de residus. La formació va anar a càrrec del Cap de la Brigada Municipal de Matadepera, Josep Lao i de professors de l’Institut.
Al llarg de la setmana durant la qual es va desenvolupar el projecte, l’”eskamot verd” va instal·lar dos contenidors transparents, que servien per a recollir els envasos generats a l’Institut i donar visibilitat a la quantitat de residus generats.
Un cop feta la recollida de residus i extretes les conclusions dels resultats obtinguts, el 24 de novembre, l’Alcaldessa de Matadepera, Mireia Solsona, i el regidor de Medi Ambient i Joventut, Marcel·lí Bosch, van fer entrega d’uns bock’n’rolls a tots els alumnes, per tal que els i les alumnes els puguin utilitzar com a embolcall per a l’esmorzar, en comptes d’utilitzar alumini o altres tipus d’envasos.
La Setmana Europea de la Prevenció de Residus té per objectius donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria; fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d’Europa, fer públic les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus i fer canviar el comportament quotidià dels europeus a nivell de consum i producció.