Una collita d’oli de Matadepera

N’han sortit 22 litres.

Un grup de voluntaris d’ADF, alumnes de l’Institut Matadepera, i famílies, han dut a terme aquests darreres setmanes una collita d’oli elaborat amb oliveres del poble. El resultat? 188 quilos d’olives que s’han transformat en 22 litres.

La iniciativa arrenca ara fa un any d’en Josep Sanjuan, exfutbolista i empresari forestal que després de molt de temps dedicar-s’hi a molt petita escala, va proposar Joan Trenchs, i Oriol Gutiérrez, ambdós de l’ADF, recollir les olives de les oliveres públiques i participar en el projecte per obtenir oli.

De fet, el passat mes d’abril es va donar a conèixer el projecte “Oli Matadepera” amb la idea de recollir les olives de les oliveres públiques i que qualsevol persona que tingués oliveres ornamentals a casa hi pogués també participar.

Dies abans, el mes de març, un grup de voluntaris de l’ADF i alumnes de l’Institut Matadepera van esporgar les oliveres del Joan Torredemer, per tal que les branques poguessin créixer bé a la primavera i que a partir de finals del juliol i agost comencessin a sortir les olives.

El cap de setmana de l’11 i 12 d’octubre un grup de voluntaris d’ADF i les seves famílies, van collir les olives guardant-les uns dies a l’antiga caserna de la Guàrdia Civil. Una setmana més tard, es van portar els 188 quilos recollits al Molí de Cal Nasi, a Igualada, on van netejar, van separar les fulles que hi havia i les van premsar, convertint-les en 22 litres. L’oli resultant s’embotellarà i es distribuirà entre els voluntaris que han fet possible aquesta collita que s’espera que es pugui repetir.

Una tradició històrica al poble

Preguntat per www.matadepera.cat sobre si a Matadepera hi havia hagut tradició d’oliveres, l’historiador i promotor de l’Ecomuseu Joan Comasòlivas ha apuntat que “tot i que no hi havia hagut grans extensions, se’n cultivaven de diverses classes: verdales, tinentes, arbequines, blanquetes, al costat d’altres conreus, com cereals, vinyers, ametllers i arbres fruiters”.

“A Matadepera hi havia hagut tres trulls” continua Comasòlivas, “Can Jep, a la masia que actualment ocupen les monges del carrer Sant Joan; Cal Motxo, al carrer Sant Isidre, on hi havia hagut un restaurant que es deia precisament “El trull”, i “El castell”, a la carretera de Terrassa, davant d'on hi ha una oficina bancària”.

El cultiu d’oliveres va anar desapareixent als anys noranta del segle passat.

A les imatges, diversos moments de la recollida d’olives, el seu magatzematge, i la seva conversió amb oli (Fotos: Joan Trenchs)

Feu clic en la imatge per a veure-la més gran