Visita a les obres de la planta de compostatge de Can Barba
L’estat d’alarma les havia interromput el passat mes de març.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, acompanyat del director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, i del president del Consorci de Residus del Vallès Occidental i alcalde de Matadepera, Nil López, van visitar aquest passat dimecres les obres de millora que s’han reprès aquesta mateixa setmana a la planta de compostatge i biometanització de Can Barba, a Terrassa (Vallès Occidental), després de l’aturada forçada per la pandèmia.
L’Agència de Residus de Catalunya subvenciona íntegrament les actuacions que s’estan fent a la planta, gestionada pel Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, amb més de 4’5 milions d’€uros. Les millores permetran optimitzar el rendiment i la capacitat de la instal·lació, que havia quedat obsoleta després de gairebé vint anys de funcionament.
Les obres, va explicar el conseller, “van començar al desembre, però l'estat d’alarma les va aturar, així que, des d’aleshores, la planta ha estat sense rebre residus que és la seva funcionalitat. É́s per això que ha calgut repartir la gestió dels residus entre la resta de plantes que formen part del sistema de gestió de residus de Catalunya”.
Els treballs que ara han tornat a engegar han de servir també per reduir la quantitat de rebuig que genera la instal·lació i augmentar la capacitat i eficiència de tractament de la matèria orgànica, tant en el procés de biometanització com en els de compostatge i maduració. Actualment el procés de pretractament genera un rebuig aproximat del 40% dels residus orgànics que entren a planta i es destina a abocador. Com que aquest percentatge està per sobre del que es produeix en plantes de característiques similars, s’ha de remodelar la instal·lació per aconseguir els objectius de maduració i producció d’un compost de qualitat.
Les principals actuacions que s’hi estan duent a terme són la substitució dels equips obsolets; la renovació de la línia de pretractament; la posada a punt de diversos elements de l’obra civil; l’actualització del sistema de control; la millora de l’aprofitament de calor de motors de biogàs pel procés de tractament biològic; i l’execució de sitges amb ventilació forçada per optimitzar el procés de maduració.
La inversió es farà a través del fons de gestió del cànon de residus municipals, un impost ecològic que permet impulsar mesures de minimització i de valorització material dels residus. Es tracta d’un instrument econòmic que contribueix al finançament del cost que comporta la implantació de la gestió sostenible dels residus municipals.
A la dreta, diverses imatges de la visita d’aquesta passat dimecres amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, i el president del Consorci de Residus del Vallès Occidental i alcalde de Matadepera, Nil López.