Algunes mesures de prevenció d'incendis forestals

Divendres, 17 de juny de 2022 a les 06:55

Aquest estiu es preveu especialment difícil, pel que fa als riscos.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat volen recordar tota una sèrie de consells que cal tenir ben presents per tal de prevenir incendis forestals.

En molts casos, la col·laboració ciutadana és decisiva per combatre el foc i protegir el patrimoni natural. Per això, els objectius d'aquests consells són, d'una banda, promoure actituds i hàbits responsables i, de l'altra, informar i sensibilitzar del risc d'incendis forestals i de la necessitat de prevenir-los.

Entre els consells més destacats pel que a la prevenció, no abandonar al bosc ampolles i objectes de vidre; apagar bé els llumins i cigarrets i no llençar-los per les finestretes del cotxe; no circular amb vehicles fora dels camins autoritzats, ni estacionar sobre herbes seques, i en cas que s’observi un incendi forestal o una columna de fum, és important avisar al més aviat possible algun dels serveis d'emergència més pròxims, com Agents RuralsBombersMossos d'Esquadra o Protecció Civil, o directament, al 112.

En cas que l’incendi ens sorprengui al bosc, si és petit intentar apagar-lo amb aigua, branques o sorra sobre la base de les flames; si és gran, allunyar-se en direcció oposada al fum respirant pel nas procurant cobrir-lo amb un drap mullat; no buscar refugi en llocs profunds i fugir sempre pendent avall. Si ens trobem a casa, tancar portes, finestres, persianes i les possibles entrades d'aire; si el foc arriba a casa, mantenir-se a l'interior: la casa és més segura.

Cal recordar que els boscos i terrenys forestals que cobreixen més de la meitat de la superfície de Catalunya constitueixen una riquesa nacional d'extraordinària importància pel que fa a la flora i la fauna, a la producció de primeres matèries, a la producció dels ecosistemes i a la contribució al lleure. La incidència de les masses arbrades sobre el clima, la hidrologia, la protecció del sòl, la contaminació atmosfèrica i el paisatge fan que la seva conservació sigui fonamental. Un comportament responsable, procurant no encendre foc en el camp quan existeixi risc d'incendi, és la millor mesura per evitar els incendis forestals.

Trobareu més informació als enllaços adjunts a la notícia, i al vídeo elaborat per Matadepera TV on es pot veure una de les xerrades impartides per Bombers i ADF sobre prevenció d'incendis. També s'ha inclòs el Ban d'alcaldia recomanant que no s'entri al Parc.

A la imatge el Pla Alfa del divendres 17 de juny, un dels dies de més calor a Catalunya. 

Darrera actualització: 20.06.2022 | 12:21