El llegat de Mossèn Ametller a la Guimerà

Dilluns, 12 de febrer de 2024

Inclou primeres edicions i obres sobre Matadepera.

La Regidora de Cultura Núria Garcia i el director de la Biblioteca Àngel Guimerà Manu Rodríguez van oficialitzar la setmana passada el llegat de qui va ser rector de la parròquia de Sant Joan durant trenta anys, Mossèn Manel Ametller, que va deixar a Matadepera.

Abans de morir als 95 anys, al març de l’any passat , Mossèn Ametller va deixar una petició expressa perquè els seus llibres i papers històrics de Matadepera arribessin a la biblioteca i a l’arxiu municipal.

“Aquesta valuosa contribució”, ha declarat Manu Rodríguez, director de la biblioteca ”arriba a la nostra biblioteca amb un centenar d'obres que abracen des de peces antigues del segle XIX fins a edicions primerenques de l'obra d'Àngel Guimerà, i altres obres sobre Matadepera i Sant Llorenç del Munt que enriquiran la nostra col·lecció local”.  

Nascut a Badalona el 1928, Mossèn Manel Ametller va realitzar els estudis de Llatí i Filosofia a Barcelona i els de Teologia, Moral i Dret a Salamanca, llicenciant-se en Teologia el mateix any 1950 per la Universitat Pontifícia de Salamanca. Ordenat sacerdot, el 1952, i després d’exercir el seu ministeri a Terrassa i Barcelona,  el 1973 seria nomenat regent (i posterioment, rector) de la Parròquia de Sant Joan de Matadepera on va exercir el seu ministeri fins a la seva jubilació, l’any 2003. 

A banda de la seva labor religiosa, Mossèn Manel era molt conegut per la seva labor docent (en religió, però també filosofia i grec) a l’Escola Vedruna i l’Escola Pia, però també a Matadepera, on es va implicar en la vida del poble, especialment amb l'Agrupament Escola i Guia Abat Escarré, i fins i tot se li va dedicar un gegantó (2000). També va escriure articles al “Diari de Terrassa”, i havia publicat diversos llibres, els darrer dels quals, “Com un foc nou que torna a prendre. Miscel·lània o retalls d’una vida”, va presentar a Matadepera l’any 2018. 

“Agraïm profundament a la família d'en Mossèn Ametller per fer realitat aquesta generosa donació, la qual marcarà una pàgina important a la biblioteca”,  han apuntat la regidora Garcia i el director Rodríguez. “Amb entusiasme, iniciarem la tasca d'inventari i catalogació d'aquest ric llegat, destinat a integrar-se principalment a la nostra col·lecció de fons antic”.

A la imatge, Garcia i Rodríguez, amb dos valuosos exemplars del llegat. A sota, Mossèn Manel en una imatge retrospectiva (Fotos: Cultura i Comunicació).

Darrera actualització: 8.02.2024 | 13:29

Imatges