El reciclatge augmenta al Vallès, però no n’hi ha prou

Diumenge, 9 de maig de 2021 a les 14:00

Es presenten les dades del 2020 i una nova aplicació.

La recollida selectiva de residus necessita una empenta. Així es desprèn de les dades del 2020 presentades aquesta setmana pel Consorci per a la Gestió de Residus el Vallès Occidental. Durant el 2020 les selectives han pujat un 1’5% un increment positiu però insuficient per assolir els objectius de reciclatge de la Unió Europea i la voluntat de lluita contra el canvi climàtic.

El president el Consorci de Residus i alcalde de Matadepera, Nil López, explica que “si haguéssim de posar un titular a l’evolució de les recollides selectives a la comarca seria: estem millorant però hem de ser més ràpids. El planeta no pot esperar més. És cert que des de fa un anys portem  una tendència creixent en la separació i el reciclatge però aquesta tendència l’hem de poder accelerar. Per això des del Consorci estem portant a terme el projecte PIRS que suposa la implementació del porta a porta als municipis petits de la comarca. També per això impulsem el projecte Parc Vallès Circular en el marc dels fons europeus Next Generation”.

Cada vallesà ha produït 435 quilos de deixalles, un 3% més que l’any passat. D’aquestes, 250 quilos han estat de resta i 185 de selectiva. Això vol dir que generem cada dia cada persona 1’2 quilos de residus. Respecte fa 5 anys, aquesta xifra ha pujat molt: hem passat de 398 quilos per persona i any als 435 quilos per persona i any a nivell comarcal, havent-hi municipis vallesans amb més de 550 quilos per persona i any.  

Una nova aplicació: L’Observatori de residus

El Consorci també ha presentat l’Observatori de Residus, on hi podeu accedir des d’aquesta mateixa pàgina i que té per objectiu la difusió i anàlisi de les dades més rellevants de la gestió de residus municipals dels ajuntaments que formen part del Consorci.

Amb aquesta eina on-line, el Consorci posa a l’abast de la ciutadania les dades disponibles en la gestió de residus municipals de la comarca i facilita l’anàlisi a partir de les taules i gràfiques que es proposen. Permet a l’usuari seleccionar diferents variables territorials, temporals o relatives a l’origen o fraccions dels residus.

A la imatge, Nil López, en un moment de la presentació del balanç del 2020 (Foto: Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental).

Darrera actualització: 07.05.2021 | 08:47