Mor Oriol Badia Tobella als 90 anys

Dimecres, 3 de gener de 2024

Havia estat Conseller de Treball de la Generalitat.

L’advocat i polític matadeperenc Oriol Badia Tobella ha mort aquesta matinada als 90 anys. Conseller de Treball de la Generalitat entre 1984 i 1988, i president de la Caixa d’Estalvis de Terrassa entre 1993 i 2003, havia militat a Unió Democràtica de Catalunya i encara que sempre va actuar de manera molt discreta en la política local, havia tingut un paper ben rellevant en les actuacions municipals. Als darrers anys havia col·laborat com a voluntari al Casal de la Gent Gran, impartint xerrades sobre Dret Civil Català, l’abat Aureli Maria Escarré, Caterina Albert, Joan Oliver, o la novel·la de Joan Sales “Incerta Glòria”.

Nascut a Matadepera l’any 1933, Badia era llicenciat en Dret. Professionalment es va dedicar a l'exercici de l'advocacia i va participar activament en institucions cíviques, religioses i culturals. L’any 1971, en el marc del II Congrés Jurídic Català, va defensar la constitució democràtica del Parlament de Catalunya. Ja en democràcia, el President Jordi Pujol el va nomenar conseller de la Generalitat en el seu segon govern. L'any 1990 l'assemblea de la Caixa de Terrassa el va escollir per al consell d'administració del qual va passar a la presidència, que va exercir 10 anys, fins l'any 2003, i des de la qual va posar especial interès en l'obra social.

Home de profundes conviccions religioses, formava part de la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat. Un cop jubilat, va escriure la biografia del seu pare, “Francesc de P. Badia i Tobella, ferm cristià i excel·lent patriota” (Publicacions Abadia de Montserrat).

Casat des de l’any 1962 amb Anna Perpinyà, van tenir cinc fills.

A la imatge, Oriol Badia, en una fotografia de la seva maduresa.

Darrera actualització: 3.01.2024 | 13:24