Mor Pau Solé, en “Pauet”, la Matadepera de sempre

Dijous, 21 de gener de 2021 a les 21:15

Ja se sap quan hi haurà la cerimònia de comiat. 

Se n’ha anat en els dies que apreciava especialment, els de les Festes de Sant Sebastià. I formava part d’allò que s’anomena la “Matadepera de tota la vida”, aquella enyorada època que ja només han viscut les persones grans, amb vinyes i masovers, i que va subsistir un grapat de generacions fins que els nous temps i el progrés la van anar arraconant. Però ell encara estava ben present en aquestes festes, aquest entranyable exorcisme anual on es recuperen els vestigis de la Matadepera rural, per tal d’escurçar el pi, i on se’n va encarregar una pila d’anys amb en Joaquim Sanjuan i en Vicenç Ponte. En Pau Sole, en “Pauet”, ha mort aquesta tarda a l’edat de 87 anys després d’uns anys de salut molt delicada. 

Nascut el 24 de maig de 1933 a Can Torrella de Dalt (La Mateta),  en “Pauet” va començar a treballar al bosc netejant amb la dalla quan només tenia 12 anys, i de fet, va passar bona part de la seva vida treballant al bosc i al camp. La seva família tenia la vinya a Can Carbonell, on els pares d’en Joaquim Sanjuan hi feien de masovers. Ja més gran, també es va guanyar el jornal a la fàbrica “Biosca e Hijo, punto color”, on va conèixer en Vicenç Ponte.  

Amb la instauració de les Festes de Sant Sebastià a partir de 1975 es van anar recuperant tradicions, i tan en Pauet, com en Vicenç com en Joaquim, van agafar el relleu d’en “Sendo”, el primer que va pelar el pi a les festes, ocupant-se’n d’escurçar-lo activament des de principis dels anys vuitantes fins al 2016.

La vetla serà al Tanatori Áltima aquest divendres 17.30 a 21.00, i demà dissabte de 10.00 a 15.30. La cerimònia de comiat serà a l'Església de Sant Joan de Matadepera a les 16.00h i finalment serà a cos present. 

A la dreta, Pau Solé, “Pauet”, en primer terme, amb en Vicenç Ponte i en Joaquim Sanjuan, fotografiats per Miquel Badia a les Festes de Sant Sebastià de l’any 2011. A la imatge inferior, la seva darrera aparició pública, a les festes del 2019 (foto: Quico Sala). A la dreta, un enllaç del video de Matadepera TV de les Festes de Sant Sebastià, on va fer una de les seves darreres "escorçades" del pi.

Darrera actualització: 22.01.2021 | 18:05

Vídeo - Àudio

Imatges

.