Un acte tradicional que sempre és nou

Diumenge, 14 de gener de 2024

Es va arribar a a plaça passada la una de la matinada.

Amb petites variacions però amb l’esperit de sempre. Aquest dissabte a la nit va tenir lloc un dels actes més esperats, multitudinaris i especials de les Festes de Sant Sebastià: la baixada del pi fins a la plaça de Cal Baldiró.

En un ambient bastant fred (la temperatura marcava 5º a l’estació meteorològica del Casal de Cultura), però amb molt de caliu humà, el lloc de trobada va ser, com cada any, el bosc de la Pedrera de l'Angelet, al final de carrer Gaietà Vallès, a Can Prat. A partir de les 8 del vespre ja estaven els focs encesos per sopar. A les 10 de la nit, ben puntuals, tres petards van avisar del l'inici de la baixada, on el mestre de cerimònies de la direcció de la baixada va tornar a ser Èric Riba. 

Com l’any passat, per participar a la baixada, calia inscriure’s prèviament: els membres de l’organització anaven amb una indumentària de color taronja i els inscrits, de vermell. El pi es va baixar pel recorregut habitual: Gaietà Vallès, Sant Miquel, Jaume Español, plaça Sant Jordi (on es va fer la volta tradicional i la Banda de Matadepera va interpretar “El virolai”), per continuar per Sant Llorenç, Sant Joan (on es va decidir tallar un metre de pi per tal d’alleugerir el seu pes), Carretera de Terrassa, Sant Isidre i Cal Baldiró. 

Abans d’arribar a la plaça, poc després de la una de la matinada, la gent de "La Granja", el Toni i la Mònica, van tornar a obsequiar amb cervesa als portadors del pi. La Banda de Matadepera i els Grallers de Matadepera van culminar l’arribada del pi a la plaça amb la “Cançó del pi”, l’himne musical creat pel mestre Sergi Cuenca, es va estrenar la cançó que s’ha presentat aquest any “Fins a la plaça”, del grup matadeperenc “Trinxats”, i es va acabar amb música del DJ Madude fins a la matinada.

Tres detinguts per la Policia Local

Per altra banda, la Policia Local i Mosssos d’Esquadra han detingut aquesta matinada, sobre quarts de quatre, tres individus, després de rebre l'avis de diversos participants a la festa que ha tingut lloc després de la baixada, i que havien estat agredits i robats amb violència.

Els agents van fer recerca amb la descripció rebuda de les víctimes i els va localitzar al Passatge del Rellotge. A un dels detinguts se li van trobar objectes de les víctimes. Han quedat detinguts a les garjoles de Mossos d’Esquadra pendents de passar a disposició judicial.

La Regidoria de Seguretat i Protecció Ciutadana ha volgut agrair la col·laboració de Mossos d’Esquadra en el dispositiu de seguretat de la festa.

 Trobareu un recull gràfic de l'acte i de la resta de festes en un banner situat a la part superior de la pàgina principal d'aquesta web. A les imatges, dos moments de la baixada d'aquest any (Fotos: Miquel Badia).

Darrera actualització: 14.01.2024 | 17:23

Imatges