Informació general

Què és l'Arxiu Municipal?


L’Arxiu Municipal de Matadepera (AMMAT) és el servei de l’Ajuntament de Matadepera encarregat de definir i implantar el sistema de gestió documental de la corporació, que es personifica en l'accés a la informació pública, la disposició de la documentació (és a dir, la eliminació o preservació), la garantia de la transparència proactiva, la correcta descripció de la documentació i la producció de dades de qualitat (que inclogui la reutilització de dades sempre que sigui possible). L'Arxiu Municipal també conserva fons documentals privats que han estat dipositats per particulars i que són d'accés lliure, sempre que no existeixen restriccions particulars i limitades en el temps. Per últim l'AMMAT realitza funcions pròpies de difusió del patrimoni i assessora a investigadors i estudiants.

Logo de l'ArxiuArmaris compactes de l'Arxiu

El Quadre de Classificació documental


El Quadre de Classificació documental (QdC) és una eina que permet classificar la documentació produïda per l'Ajuntament de Matadepera segons les seves funcions i activitats. Consisteix en una codificació simple de la documentació que permet recuperar-la independentment del moment en que ha estat creada i gestionar-la en el temps.

Accediu al QdC de l'Ajuntament de Matadepera

Els fons documentals de l'AMMAT


Tot arxiu públic té un Quadre de fons: un instrument que permet conèixer tots els fons documentals que conté i, per tant, permetre sol·licitar l'accés a la seva documentació. L'AMMAT conserva, formalment, 26 fons documentals. Podeu consultar les fitxes descriptives de cada fons.

CAT AMMAT 01: Fons de l'Ajuntament de Matadepera

La producció documental de l'Ajuntament de Matadepera dona forma al fons més voluminós i destacat de l'Arxiu Municipal, des del segle XVIII fins a l'actualitat. Font primària per a conèixer la història de la Matadepera de la segona meitat del XIX fins a l'actualitat.

CAT AMMAT 02: Fons del Jutjat de Pau de Matadepera

A més del fons de l'Ajuntament, l'Arxiu Municipal conserva el fons del Jutjat de Pau, amb una datació de 1849 a 2013. Amb un volum de 19 ml., el podem separar en dos grans grups: la documentació generada en el decurs dels afers jurídics (exhorts, afers civils, conciliacions, judicis verbals, etc...) i l'activitat com a registre civil (naixements, defuncions, casaments, etc...).

CAT AMMAT 03: Subfons del Comitè de control obrer del forn de calç de Roques Blanques

Aquest subfons respon a la cessió a l'Ajuntament de la gestió del forn de calç de Roques Blanques durant l'any 1937.

CAT AMMAT 04: Fons del Centre Català Republicà de Matadepera

El 1934 es va crear el Centre Català Republicà de Matadepera, una agrupació que tenia com a missió difondre els ideals republicans, a més d'esdevenir un lloc de reunió, situat al carrer Sant Isidre, 39.

CAT AMMAT 05: Fons de la Hermandad Sindical de Labradores de Matadepera

Fons incomplet del sindicat agrícola reconvertit l'any 1940.

CAT AMMAT 06: Fons de Salvador Piferrer i Iter

Fons personal de Salvador Piferrer i Iter, matadeperenc aficionat a l'escriptura i jardiner.

CAT AMMAT 07: Col·lecció d'escriptures notarials

En aquest cas no parlem d'un fons documental, si no d'una col·lecció factícia d'escriptures de 1869 (contractes de rabassa morta) i del segle XX. S'inclou una fitxa descriptiva.

CAT AMMAT 08: Mas Gorina

Constituït fonamentalment per escriptures, documents de comptabilitat privada i el dietari de Francisco Gorina i Riera, conegut per haver estat publicat al llibre "Dietari de Francesc Gorina i Riera, pagès de Matadepera, 1841-1904" de Joan Comasòlives i Font (Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2003). L'AMMAT conserva el fons fotocopiat per a la seva consulta gràcies al seu propietari, el sr. Esteve Renom i Pulit.

CAT AMMAT 09: Fons del Mas Torras

Es tracta de fotocòpies per a la consulta de l'anomenat "Llibre de notes de Miquel Batlles Torres" (1699-1830), del Mas Torras. L'original es troba al fons Can Falguera, a l'Arxiu Comarcal del Vallès Occidental.

CAT AMMAT 10: Fons Pratginestós

Documentació cedida per la família Pratginestós, una de les primeres que habitaren el nucli urbà de Matadepera.

CAT AMMAT 11: Fons de Joan Busqueta i Arola

Poeta i jardiner, amant de la natura i de Matadepera, Joan Busqueta i Arola ens va cedir el seu fons personal per tal que conservem una part molt important de la història del nostre poble: la història de les persones.

CAT AMMAT 12: Col·lecció fotogràfica Miquel Ballbé i Boada

Miquel Ballbé i Boada, com a col·leccionista i estudiòs de la història local, va arreplegar una col·lecció de fotografies de diversos autors, a més de les seves pròpies. L'any 2004 es va formalitzat un conveni de donació i es va donar nom a una secció de l'Arxiu Municipal en el seu honor "Arxiu Municipal d’Imatges Miquel Ballbé i Boada".

CAT AMMAT 13: Col·lecció fotogràfica Sr. Bellós

El 1997, el Patronat Municipal de Cultura va adquirir per compra una sèrie de 57 plaques de vidre a un membre de la família Bellós. Aquestes imatges són un document únic per conèixer l'aspecte dels carrers i indrets de la Matadepera de la dècada de 1940 i 1950.

CAT AMMAT 14: Fons alberg-refugi La Mola

Fons donat per Maria Casals, relatiu a l'alberg-refugi, restaurant i estació metereològica de La Mola de 1949 a 1966.

CAT AMMAT 15: Col·lecció de programes de Festa Major de Matadepera

Cessió de programes de Festa Major feta per Marta Comerma i Coma, filla de Lídia Coma i Sala. Aquesta última va col·leccionar els programes, documents que a més de la programació en si de la Festa Major presenten articles, poemes, llegendes i tota mena d'informació referent al poble de Matadepera.

CAT AMMAT 16: Col·lecció fotogràfica Maria Antònia Gutés

Es tracta de 30 fotografies cedides per la sra. Maria Antònia Gutés, de les que es conserva a l'arxiu còpia digitalitzada per a la seva consulta. Fotografia de caire familiar, una part d'aquesta petita col·lecció permet admirar la Matadepera de la primera meitat del segle XX, o personatges que formen part de la història de Matadepera com en Juan Turu Sallent, secretari de l'ajuntament assassinat l'any 1936 a Ripollet, o mossén Ballarín.

CAT AMMAT 17: Fons audiovisual de Joan Soley i Pons (Matadepera Televisió)

Gràcies a la sra. Maria Cardona Serra, vídua d'en Joan Soley, i a les seves filles, l'Arxiu Municipal de Matadepera va rebre la cessió temporal de la producció audiovisual d'en Joan Soley, fundador de la televisió de Matadepera l'any 1985. Aquestes cintes s'han digitalitzat i es troben a la espera de catalogar-se.
Tot i així, qualsevol persona que hi estigui interessada en consultar els vídeos, o en recuperar unes imatges concretes, pot fer la consulta pertinent a l'Arxiu Municipal i us atendrem en un marge de temps raonable.

CAT AMMAT 18: Fons de l'Associació de Bombers Voluntaris de Matadepera

Sota aquest nom definim el fons documental donat pels bombers voluntaris de Matadepera, un conjunt de documents i fotografies que ens permeten preservar i difondre la història d'un grup de vilatants que van arriscar les seves vides per protegir Matadepera i Sant Llorenç del Munt del risc d'incendis.

CAT AMMAT 19: Fons de l'Unitat de Voluntaris Forestals de Matadepera

Es tracta de dues capses de documentació on predominen els anys 1988 i 1989, amb alguna documentació de 1990. Les Unitats de Voluntaris Forestals van ser creades per la Direcció General de Política Forestal de la Generalitat de Catalunya (Ordre de 10 de juny de 1988). En aquest cas, la documentació s'havia conservat en instal·lacions municipals i no en la seu de l'actual Agrupació de Defensa Forestal i els Bombers Voluntaris de Matadepera.

El document adjunt és un inventari provisional de la documentació que, de moment, es conserva a l'AMMAT.

CAT AMMAT 20: Fons Manel Carrera Arguindegui

El fons Manel Carrera Arguindegui va ingressar a l'Arxiu Municipal de Matadepera com una donació. Es tracta de la documentació recollida o produïda per Manel Carrera en la seva activitat en diverses entitats de caire cultural, o actes en els quals va ser promotor i/o director. Són exemples les primeres festes majors, les dues trobades internacionals de gegants, o el desè aniversari de l'agermanament amb Mariapfarr.

Properament pujarem la fitxa NODAC. De moment, trobareu un inventari provisional de la documentació, que no inclou les 1.317 fotografies ni els vídeos.

CAT AMMAT 21: Col·lecció "Senyores dels tastets"

Es tracta d'una donació del Sr. Joan Antoni Ferran i Sol d'un conjunt de 41 fotografies que conformaven l'exposició "Senyores dels tastets", visitable durant les festes de Sant Sebastià de l'any 2014.

CAT AMMAT 22: Fons Narcís Ventalló Vergés

Donació del Sr. Santiago Ventalló Surrallés. És un conjunt de documentació de l'Ajuntament de Matadepera que gestionà i recollí Narcís Ventalló Vergés, com a advocat d'aquest ajuntament, entre els anys 1921 i 1929. La documentació es trobava diferenciada en una carpeta on s'indicà "Ajuntament de Matadepera", i complementa al propi fons de l'Ajuntament ja que hi ha documentas originals, i d'altres que són còpies o transcripcions.

CAT AMMAT 23: Fons de Marc Sellarès Genescà

Donació del Sr. Marc Sellarès Genescà que respon a la seva activitat com a professional de la fotografia i el món audiovisual.

CAT AMMAT 24: Fons de Llorenç Pomar Argerich

Donació del Sr. Llorenç Pomar Argerich. Ampli recull de negatius relatius a la vida social i cultural de Matadepera de 1985 a 1999.

CAT AMMAT 25: Fons de Joan Castellana Duran

Imatges i vídeos emmarcats en les activitats i viatges de l'Associació de la Gent Gran, entre 2002 i 2006.

CAT AMMAT 26: Col·lecció de Joan Sala Llargués

Col·lecció de revistes, butlletins i programes de Matadepera, tant culturals com polítics, de 1991 a 2009.

Darrera actualització: 8.04.2019 | 09:31
Darrera actualització: 8.04.2019 | 09:31